Jack Lundqvist visar parkour. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Kalmar

1,7 miljoner till mobil idrottspark

5:31 min

Den planerade mobila idrottsparken i Kalmar får drygt 1,7 miljoner kronor ur Allmänna arvsfonden. Kalmar har fått tummen upp från Riksidrottsförbundet. Flera föreningar, bland annat skejt- och parkourföreningarna, har tillsammans med kommunen varit med och drivit idén.

– Detta var den mest nyskapande och innovativa projektansökan som kommit in till oss, är Riksidrottsförbundets kommentar i ett pressmeddelande.

Kombinerar flera sporter

Tanken med en flyttbar utomhuspark är att människor skulle kunna komma och träna spontant under hela dygnet. Parken är tänkt att kombinera sporterna klättring, skejt och parkour.

Fakta: Vad är parkour?

Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.

Parkour är en sport som går ut på att snabbt och smidigt använda kroppen för att ta sig över olika platser och hinder.

Till kulturen runt parkour ingår också filosofin att människan kan hitta andra vägar än de givna och inte alltid behöver anpassa sig till gällande normer. Det går att applicera på annat i livet än själva sporten – i arbetslivet till exempel.

Källa: Free Motion Parkour

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista