Kalmar

Nu börjar den nya majoriteten samarbeta i Kalmar

1:34 min

På onsdagen presenterade partierna det nya majoritetssamarbetet i Kalmar sin gemensamma plattform: Fler jobb står högt på agendan. Regelkrånget ska minska – och ungdomar ska ges möjlighet att bo i Kalmar men pendla till andra kommuner. Anders Andersson (C) blir ny ordförande i kommunstyrelsens arbetsutskott.

Trots att det så sent som på tisdagen blev klart att Vänsterpartiet stödjer det nya majoritetssamarbetet i Kalmar hade partierna redan en plattform klar vid onsdagens presskonferens.

Den tillväxtgrupp där Moderaterna tidigare varit med finns inte längre kvar.

Johan Persson (S) inledde presskonferensen genom att ge Anders Andersson en bok om samarbete över blockgränserna som skrivts av centerledaren Olof Johansson.

Inget löst samarbete

I sitt inledningsanförande markerade Johan Persson att det inte handlar om något löst samarbete där olika ansvar delas upp på olika partier utan något större än så.

– Det är en ny majoritet som gemensamt ska ta ansvar för Kalmar kommun.

Gemensam politik

Sista pusselbiten blev klar i och med att Vänsterpartiet fick mandat för att gå in i samarbetet på tisdagskvällen. Men det stod klart på presskonferensen på onsdagen att partiledningarna under tiden fram till dess arbetat med att ta fram en gemensam plattform och agenda.

Det blev kommunalrådet Bertil Dahl (V) som tidigare gjort tydligt att det är S och inte V som tagit intiativ till det här, som i dag fick stå framför pressen och inleda genomgången av vad de vill arbeta med tillsammans. En fråga där han ser positivt på att Centern är med och styr är miljöfrågan.

– Här tror jag att vi och Centern har en del gemensamt med centern, säger Bertil Dahl (V).

Fler jobb och småföretagande

Fler jobb står högt på agendan. Regelkrånget ska minska och ungdomar ska ges möjlighet att bo i Kalmar men pendla till andra kommuner. De mindre företagen är också viktiga, framhåller politikerna.

– Alla företag har varit små någongång och det gäller verkligen att stötta dom och ge dem en bra service från kommunens sida, säger Anders Andersson (C).

Går till val en och en

På frågan hur väljarna ska se på det här och hur de tänker inför kommande val så var beskedet att de aldrig gått till val som ett block tidigare och inte kommer göra det 2014 heller, utan då vara enskilda partier.

Samtidigt är det här ingen kortsiktig majoritet markerar Lena Hallengren (S) ordförande i arbetarkommunen och Johan Persson fyller i.

– Får vi stöd av väljarna och vi känner att det här samarbetet fungerar så fortsätter vi, säger Johan Persson.

Försonlig ton

Det var en försonlig ton på presskonferensen som lockade flera skratt emellan de kritiska frågorna från journalisterna.

– Jag kommer inte bli centerpartist bara för att jag samarbetar med Anders Andersson, sa Berti Dahl (V), och framhöll att han känner sig förvissad om att Anders Andersson inte kommer lägga fram några dramatiska förslag som känns främmande för Vänsterpartiet.

Några stora förändringar av posterna i politiken görs inte, mer än i Kalmar kommunbolag där Miljöpartiet (som tidigare var med i majoriteten) blir ersättare och inte ordinarie ledamot, för att den nya majoriteten ska kunna vara i majoritet. Miljöpartiet har där suttit på ett socialdemokratiskt mandat tidigare.

Tydlig symbolhandling

Den mest symboliska maktförändringen är att Anders Andersson (C) blir ordförande i kommunstyrelsens arbetsutskott och i Kalmar kommunbolag, samtidigt som Johan Persson behåller kommunstyrelseorförandeposten.

– Är det så att man får ett bra samarbete så är det alldeles utmärkts, säger Anders Andersson (C), som också säger att det kan göra att man avlastar varrandra.

Bertil Dahl (V) har kvar sina tidigare uppdrag men kommer som kommunalråd få ett utökat ansvar för frågor som lyder under servicenämnden, som cykelfrågor till exempel och han känner ingen avundsjuka kring att Anders Andersson blir ordförande i arbetsutskottet.

– Om vi är tre partier måste alla få sin arena då var det inte så konstigt, säger Bertil Dahl.

Centerpartiet kommer även få ordförandeposten i Kalmar Airports styrelse.