Kalmar län

Hederskultur fortfarande tabu i skolan

1:32 min

Hedersvåld och förtryck är fortfarande ett tabubelagt ämne att prata om i skolan. Detta trots att det handlar om barn och unga som blir slagna – eller riskerar att bli bortgifta mot sin vilja. "Det är viktigt att vi börjar prata om det här" säger John Heyne i Kalmar som har mött många unga flickor som utsatts för hedersvåld.

2009 gjorde ungdomsstyrelsen en omfattande undersökning där man uppskattade att 70 000 unga människor mellan 16 och 25 år riskerar att bli bortgifta. En siffra som John Heyne i dag tror är större än så. Han har arbetat som socionom i över 20 år i Kalmar med omnejd och har träffat många unga flickor som blivit utsatta för hedersvåld och förtryck.

Frågade länets kommuner

I höstas gjorde han en egen kartläggning kring hur skolorna i länet har rutiner för hur man ska förhålla sig till det:

– Jag skickade ut frågan till tolv kommuner och det var bara en kommun, Hultsfred, från gymnasiets sida, som hade en linje och helhetstänk kring den här problematiken.

Vet de som drabbats

Mariam och Rand är 18 och 19 år gamla och kommer ursprungligen från Irak. De berättar att hedersvåld inte är något man pratar om i skolan – men de skulle båda vilja att man pratade om det mer, eftersom de vet andra som drabbats och som bestraffas om man bryter mot sin familjs regler.

– Det finns familjer som till exempel tar mobilen och datorn eller det finns andra som kanske slår. Och det finns de som blir bortgifta, berättar Mariam.

Tror ni det är många som är rädda för att bli bortgifta?

– Det finns. Jag känner en kompis som blev bortgift till mitt land, säger Rand.