Kosta

Flera hundattacker i Kosta

1:33 min

Kamphundarna i Kosta som i tisdags bet en kvinna har terroriserat samhället under en längre tid och det har gjorts flera anmälningar till polisen. Bland annat av en av de närboende som blev attackerad av hundarna och svårt biten för 14 dagar sedan.

En man som bor i närheten av villan där paret med sina två hundar bor berättar om hur han blev rejält biten för 14 dagar sedan. Mannen som vill vara anonym säger att han mår mycket dåligt av händelsen när de två hundarna anföll honom i hans trädgård.

Först biter de honom i benen och när han försöker freda sig med en sopkvast attackerar den ena hunden honom i ryggen. Mannen faller omkull, försöker skydda ansiktet med armar och händer, medan hunden river och sliter i hans kläder och stövlar. Till sist kommer grannar springande och lyckas mota i väg hundarna. Mannen fick söka läkarvård för sina skador och anmälde händelsen till polisen.

Och enligt boende i samhället har det varit flera incidenter och hundarna har terroriserat de närboende som varit rädda för att gå ut. Och i går var det alltså dags igen när en kvinna blev attackerad av hundarna. Den ena hunden dog efter attacken. Den andra hunden har nu tagits omhand av polisen.

Och många i Kosta var upprörda i dag över det som har hänt:

– Det största felet är ju att de har haft hundarna lösa. Sådana hundar ska vara bundna, säger Olle Rydkvist.

– Man kan ju inte skylla på hundarna. När sådant här händer är det alltid ägarnas ansvar. Men man förstår ju att något verkligen är fel när hundar attackerar och biter, säger Karl-Åke Sundin.

Hundägarna har anmälts för brott mot lagen om tillsyn av hundar. Och från polisen säger man nu att de ska utreda om hunden som dog verkligen slogs ihjäl eller om den avled på något annat sätt. Om den andra hunden som togs omhand får återvända till sina ägare ska också utredas.

Svenska kennelklubbens presstalesman Hans Rosenberg tycker att polisen borde agera bättre.

– Jag blir chockad över att myndigheter inte gör mer. Det här är ju den enda myndigheten som kan göra någonting, säger han.

Lyssna även på en intervju med Svenska kennelklubbens presstalesman Hans Rosenberg genom ljudklippet ovan.

Hund ihjälslagen efter bitattack

#link=347580#orsakade stor uppståndelse i Kosta vid 13-tiden igår. De attackerade och skadade ett flertal människor och andra hundar. De bet bland annat en kvinna så svårt att hon fick föras till Växjö lasarett - men hon klarade sig med lindriga skador visade det sig senare. I uppståndelsen slog sedan Kostabor ihjäl den ena av hundarna i rent självförsvar, enligt polisens hemsida.

Lena Pettersson

lena.pettersson@
sverigesradio.se

0470-72 60 57
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista