Småland

Bedragare stal skog från 90-åring

4:05 min

Den man som lurat till sig förskottsbetalningar från flera sågverk i regionen för skog han inte själv ägde, har också olovligen avverkat skog hos en 90-årig man i Vislanda. Mannen påstod att han kom från Banverket och lyckades fälla 38 kubikmeter timmer innan det hela stoppades. Bland de drabbade sågverken finns Gransjöverken i Emmaboda.

Johannes, som är barnbarn till den drabbade 90-åringen, säger att hans farfar är chockad över händelsen.

 – Han tycker att det hela är mycket olustigt, han är både rädd och besviken. Han lever ju därute i sin till synes trygga miljö, och så kommer någon och försöker lura honom, säger Johannes.

Avverkningen ska ha skett i förra veckan. En man som sa att han arbetade med trädsäkring för Banverket kontaktade Johannes familj för att få tillstånd att hugga ner skog i närheten av järnvägen.

– Han var påstridig och sa att "vi ska passa på nu när maskinerna är ute. Annars får vi ta det den långa vägen, med papper och sånt och då blir det en massa extraarbete," berättar Johannes.

Hans farfar blev förvånad och ringde Trafikverket, som Banverket heter sedan tre år tillbaka. Trafikverket meddelade då att de inte hade några trädsäkringar på gång i området. Men avverkningen hann inte stoppas helt och 38 kubikmeter av 90-åringens skog fälldes.

Enligt personer P4 Kronoberg pratat med ska bedragaren också varit på väg att hugga ner skog hos flera av 90-åringens grannar. Händelsen är nu polisanmäld. Johannes tycker att det ett mycket fult bedrägeri.

 – Det verkar som att man siktat in sig på äldre, som är sårbara. Min farfar till exempel kan ju knappt gå ut och inspektera skogen. Det är det jag tycker är värst, säger Johannes.

I eftermiddagsprogrammet Radar kunde du även höra en intervju med Patrik Siljemark, vd för Gransjöverken i Emmaboda. Det var ju Gransjöverken som skulle köpa timret av bedragaren från början. Vill du lyssna på hela intervjun med honom kan du göra det genom ljudklippet ovan.