Virserum

Trafikskyltar skymmer sikten för traktorförare

Traktorförare utanför Virserum reagerar på att vägskyltar skymmer deras sikt på flera platser. "Det är inte frågan om det händer en olycka – utan när den händer" tycker Anders Axelsson i Rödmossa. När han ska svänga ut på riksväg 23 är en skylt "Dackestupet" i vägen. Enligt Trafikverket följer skyltarna alla regler.

– Det måste ju gå att höja skylten eller ändra den, säger Anders Axelsson som ofta kör traktor i den aktuella korsningen på riksväg 23.

En av avtagsvägarna går mot Dackestupet och vägvisarna sitter uppsatta på motsatt sida av vägen. Anders Axelsson har skickat bilder till P4 Kalmar som visar hur sikten blir skymd när man kommer från en av avtagsvägarna och ska svänga ut på 23:an.

– Det är likadant när man kommer ut från Dackestupet, säger han.

"En chansning varje gång"

Även traktorföraren Lars Petersson, som också bor i området, har reagerat på att skyltarna sitter precis i ögonhöjd.

– Det är en väldig chansning varje gång man kör ut – man ser nästan ingenting, säger han.

– Det är säkert en tre-fyra ställen där det är samma problem. Det är egentligen vid två fyrvägskorsningar där sikten är skymd när man kommer från olika håll.

Regler för vägmärken

Trafikverket har granskat Anders Axelssons bilder – och enligt myndigheten har alla regler följts när skyltarna satts upp.

– Vi har ett regelverk hur vi sätter vägmärken, säger Helene Månsson som är trafikingenjör på Trafikverket.

– Jag har ju tittat på den aktuella platsen och det är stopplikt. Då ska man köra fram till linjen så långt man kan och där ska man stanna.

Men om man kör fram långt och det ändå är skymd sikt på grund av skyltarna, blir inte det ett problem?

– Efter att bara ha kastat en blick på bilderna så tycker jag inte att det ser konstigt ut.

Kan köra ut och titta

Enligt Anders Axelsson har traktorförare i området tidigare hört av sig till Trafikverket och uppmärksammat trafikfaran.

– Om de inte tycker att det är bra så får vi köra ut och titta och se hur sikten verkligen är. Vi mäter ju sikt på de här ställena – och vi är väldigt noga med att det ska vara god sikt vid våra anslutningar, säger Helene Månsson.

Vanligt med frågor

Enligt henne är det vanligt att trafikanter hör av sig och ställer frågor om hur skyltar sitter.

– Det är vanligt att vi får frågor och har den här typen av dialog. Hör de av sig till oss, så tar vi självklart och tittar på det. Om de inte är nöjda med svaret så åker vi ut och tittar på det. Man kan ringa Trafikverkets kundtjänst på telefonnummer 0771-921 921 eller mejla.