Kalmar

Ingen plats för amatörteater i Kulturcentrum

1:47 min

Kalmar kommun lever inte upp till sitt löfte om att hjälpa till med lokaler åt de som håller på med amatörteater, de kommer inte att få plats i det nya Kulturcentrum, det beskedet fick de vid ett informationsmöte igår.

Lotta Dahl är med i Teater Invest som repar i en lokal på ett av Kalmars industriområden. Där är det så kallt att de knappt kan vara där på vintern.

– Det är så man behöver ha jackan och långkalsongerna på sig, och det är lite svårt att spela teater.

Lokalerna är inte anpassade för teaterrepetitioner heller och även om de delar med Lokalteatern idag så skulle Lotta Dahl vilja ha en mötesplats för alla föreningarna.

– Så man skulle kunna samordna teknik, rekvisita. Kanske låna lite skådisar av varandra ibland och göra lite samprojekt.

Och Teater Invest är inte ensamma om att vilja det här. Triangelteatern, som är den största amatörteaterföreningen i Kalmar, repar i KFUM:s egna källarlokaler men de är egentligen för små. Enligt Lotta Dahl är det mer än 20 år sedan de fick löfte om hjälp från Kalmar kommun.

– För jättemånga år sedan var vi och tittade på lite olika lokaler också, men det rann ut  i sanden.

– Det känns inte som det är någon högre prioritet i den här kommunen att satsa på bredden.

På informationsmötet om det nya Kulturcentrum i Kalmar fick amatörteaterföreningarna beskedet att där får de inte plats, annat än när de ska spela upp sina föreställningar.

Lotta Dahl tycker det är synd att kommunen satsar så ensidigt och att det inte ska finnas en naturligt samlingspunkt för alla, oavsett om man är ung eller gammal, proffs eller amatör.

– Det har varit väldigt mycket teatergrupper i Kalmar tidigare, det har minskat. Jag tror att en bidragande orsak är att det inte finns någon naturlig samlingspunkt.