1 av 2
Första vapnet som lämnades in i Västervik. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
2 av 2
Christina Bertilsson receptionist vid polisen i Västervik. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
Västervik

Första vapnet inlämnat i amnestin

1:32 min

Från och med fredag den 1 mars och tre månader framöver är det vapenamnesti i Sverige. Det betyder att du kan lämna in illegala skjutvapen eller ammunition till polisen utan att riskera straff. Man kan vara helt anonym och polisen ställer inga frågor. Förra gången det var vapenamnesti i Sverige 2007 fick polisen i Kalmar län in 566 skjutvapen och 1,5 ton ammunition. Och redan under amnestins första halvtimme vid polisen i Västervik fick man in ett vapen.

– Jag hade precis en som kom in här nu, och det var en person som fått vapnet av en tysk person en gång i tiden, så nu har vi prövat på det också, säger Christina Bertilsson receptionist vid polisen i Västervik.

Det är vid polisstationerna i Västervik, Oskarshamn och Kalmar här i länet du kan lämna in vapen och ammunition i tre månader framöver fram till sista maj. Och det som gäller är enkelt.

Har du ett illegalt skjutvapen eller ammunition kan du nu lämna in det utan att riskera något straff. Du kan vara helt anonym, du behöver inte berätta var du har fått vapnet ifrån och inte heller vem du är. Och polisen ställer inga frågor.

Men sprängmedel tar man inte emot, har man det och vill lämna in ska man ringa 114 14 istället. Årets vapenamnesti gäller i tre månader framöver, fram till 31 maj.

Minska antalet illegala vapen

Syftet med amnestin är helt enkelt att minska antalet illegala vapen i Sverige. Enligt polisen förvaras sådana vapen ofta bristfälligt och ägarna har inte kontrollerats av polisen via licens och därför finns större risk för stöld eller olyckor.

Alla vapen som lämnas in kontrolleras mot polisens vapenregister för att se om det finns någon ägare till vapnet, om det finns det har ägaren en månad på sig att göra anspråk på vapnet. Sällsynta eller speciella vapen kan överlämnas till museum. Men i övrigt är det skroten som gäller för de inlämnade vapnen. 

– De skickas till SKL i Linköping för skrotning, säger Christina Bertilsson vid polisen i Västervik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista