1 av 4
Hästfärs säljer bra, berättar även Icahandlare Christopher Magnerholt i Stockholm. Foto: Tommy Fredriksson/Sveriges Radio.
2 av 4
Bröderna Staffan och Krister Martinsson Foto: Johan Pettersson/Sveriges Radio
3 av 4
Sherwan Saleh skulle gärna köpa mer hästkött om fler butiker hade det hemma. Foto: Sandra Douglasdotter/Sveriges Radio
4 av 4
Karin tycker att det är lite konstigt att det tar emot mer att äta häst än andra djur. Foto: Sandra Douglasdotter/Sveriges Radio
Sverige

Fler nyfikna på hästkött

1:36 min

Efterfrågan på hästkött har ökat och fler är nyfikna. Det vittnar flera butiker om. Ett exempel är på Viltspecialisten i Hästveda - där är allt färskt hästkött slut.
– Hästköttet är slut, det har fått ett uppsving. Folk vill smaka och äldre minns att de här ätit det förr, säger Staffan Martinsson på Viltspecialisten.

Han tror att det beror på nyfikenhet efter rapporteringen om felmärkt kött den senaste tiden.

– Folk vill smaka och de äldre minns att de åt hästkött när de var små och att det var gott, säger Staffan Martinsson.

Flera mindre köttbutiker vittnar om att intresset för hästkött har ökat på senaste tiden. Kunderna undrar hur det smakar och frågar om butikerna kan köpa hem hästkött.

Det berättar bland andra Magnus Henriksson på Österlens kött och vilt. Men han tycker att det är svårt att hitta bra hästkött i närområdet och det blir för dyrt att frakta så små mängder som trots allt efterfrågas, säger han.

Även på större matvarubutiker i Kristianstad har personalen märkt av att fler är nyfikna på hästkött.

Sherwan Saleh är på väg in för att handla i en av dem. Hade hästkött funnit i fler butiker hade han köpt det oftare, säger han.

– Jag älskar häst och älgkött. Det smakar annorlunda. Men om jag köper hästkött och det kommer fram efter en vecka att det inte är hästkött - då är det ett problem, säger han.

Sandra Douglasdotter

Sandra Douglasdotter. Foto: Linda Ottosson/Sveriges Radio.
sandra.douglasdotter@
sverigesradio.se

044-7751287
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista