Målilla GP 2012. Foto: Mikael Fritzon/Scanpix
Målilla

Näringslivet vinnare på GP i Målilla

6:07 min

Förra årets VM-deltävling i speedway i Målilla gav nästan 5,7 miljoner kronor i överskott för näringen i Hultsfreds kommun. Nästan alla tillfrågade besökare och kommuninvånare ger en mycket positiv bild av arrangemanget. Det visar en undersökning som gjorts av Regionförbundet med hjälp av forskare vid Göteborgs universitet.

Frågan om vad  en VM-deltävling i speedway betyder mer än 3-4 timmars underhållning för publiken har fått ett svar. Regionförbundet har med hjälp av forskare vid Göteborgs universitet tagit reda på en rad effekter av VM-deltävlingen i Målilla i september 2012.

Stora effekter

Enkäter som gjordes vid tävlingen i Målilla visar på överraskande stora effekter för hela Hultsfreds kommun säger Karin Ekebjär vid Regionförbundet:

– Det här är en endagarstävling som genererat oerhört mycket pengar , 5.7 miljoner kronor har vi sett att den givit tillbaka till näringen.

– Det vi också sett är att tävlingen är väldigt populär i närområdet där invånarna i kommunen spenderat mest pengar och att det varit relativt få övernattningar säger Karin Ekebjär.

Bra betyg

Nästan 12.000 åskådare såg tävlingen och nästan alla tillfrågade tycket det var en bra eller mycket bra totalupplevelse. Två av tre ser det som väldigt sannolikt att besöka GP igen och drygt vara fjärde har besökt samtliga åtta GP i Målilla medan nästan var femte var där för första gången.

Åskådarna gjorde i snitt av med 914 kronor och av det spenderades 219 kronor inne på tävlingsområdet förutom inträdesbiljetten. Det mesta satsades på mat och dryck.

1000 kommuninvånare har tillfrågats om vad de tycker om GP-tävlingarna som funnits i Målilla sedan 2005 och svaren är mycket positiva vad gäller upplevelsen, betydelsen för kommunen och nästan alla tycker det är viktigt att det blir fler GP-tävlingar i Målilla. Det kritiska rösterna kring buller och nedskräpning var få. Responsen från kommuninvånarna tycker kommunalrådet Lars Rosander värmer extra mycket.

– Det är väldigt positivt och att få det på pränt känns bra.

Motorklubben nöjd

Dackarnas Jörgen Kling tog nöjt emot siffrorna.

– Det är fantastiska siffror och att vi fick så positiva svar gör att jag är imponerad och nöjd säger Jörgen Kling som räknar med att använda siffrorna i sin fortsatt marknadsföring.

– Nu har vi svart på vitt och det är ny situation som vi får ta med oss i marknadsgruppen och se hur vi skall använda.

Ovisst med fler GP

Efter åtta år i rad med GP i Målilla så är tävlingen flyttad till Stockholm under 2013 men Jörgen Kling vill ha tillbaka en GP-tävling.

– Det är det stora  flaggskeppet under året och vi är intresserade att få det tillbaka till Målilla men då måste vi först förhandla med arrangerande BSI och det skall finnas intresse från båda parter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista