Sjuksköterskan Ulf, Axelsson projektledare för akuten i Västervik. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
Västervik

Akutpatienter ska få snabbare vård

1:37 min

Länets tre akutmottagningar ska försöka sluta slösa med patienternas tid. Det genom ett nationellt projekt som heter Akut förbättring och som handlar om att minska på väntetiderna vid akutmottagningarna. Varje sjukhus har själva fått välja vad man vill satsa på för att minska köerna.

Sjuksköterskan Ulf Axelsson projektledare för akuten i Västervik berättar vad man valt där.

– Med skelett och sårskador ser vi att ofta blir våra patienter blir sittandende och väntar ganska länge och vår insats är väldigt liten. Det går inte åt mycket tid för själva vården. Tanken är att vi ska skynda på flödet där.

Arbetet med att snabbare ta hand om lättare sår och skelettskador har redan påbörjats där de snabbare ska kunna komma till röntgen eller plåstras om.

Nu närmast väntar också arbete med att försöka öka vården och omvårdnaden kring de svårast sjuka äldre och för de som söker för misstänkt blodpropp i benet.

Ulf Axelsson pratar om att de äldre till exempel snabbare kan tas till ett eget rum med en skönare madrass att ligga på eller att få något att äta.

Plats för förbättringar

På Västerviks akutmottagning har man redan idag korta väntetider, men det finns alltid plats för förbättring säger Ulf Axelsson, som också tror att minskade köer kan göra arbetet lättare för personalen på akuten.

– Mina medarbetare kommer se vinster, att vi gör rätt sak med våra patienter. Att vi tar hand om det de söker för. Att vi slipper det onödiga extraarbetet på grund av väntetider.

– Extraarbete kan vara att de behöver hjälp med hygien, att de blir hungriga och behöver mat. Att de frågar oss när kommer doktorn, när får jag röntgen. Får vi bort den tiden tror jag vi kommer känna att vi gör ett bättre jobb

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista