Madeleine Ferm, Cajsa Sandö och Angelica Grön tvingas dela dator i skolan. Foto Malin Flodén/Sveriges Radio
Kalmar

Trasiga datorer problem på gymnasieskola

1:25 min

På Stagneliusskolan i Kalmar tvingas ett tjugotal sistaårselever att samsas om tio datorer när de har lektion. Anledningen är att resten inte fungerar, trots att det är skolans ansvar att se till att de gör det. Nu reagerar eleverna och kräver att gymnasieskolan fixar problemet.

När en klass sistaårselever på gymnasieskolan Stagneliusskolan i Kalmar skulle ha lektion i veckan, fungerade bara tio av ett trettiotal datorer i klassrummet. Och det är inte ovanligt att det är så, berättar några av eleverna för P4 Kalmar. Problemet har funnits hela läsåret.

– Problemet är att all undervisning är datorbunden, att vi verkligen behöver en dator till varje uppgift som vi tilldelas. Och sedan när datorerna inte fungerar så kan man inte göra det i skolan och då blir det att man sitter hemma och gör det istället medan man i skolan sitter och gör ingenting, vilket är väldigt meningslöst, säger sistaårseleven Cajsa Sandö.

Hon och hennes klasskompisar känner att de har hamnat i kläm när de inte fick egna laptops att jobba på, till skillnad från de som läser första och andra läsåret på Stagneliusskolan.

Beroende av datorerna

Sistaårseleverna är fortfarande beroende av att de datorer som finns i klassrummen fungerar. När de inte gör det känner många sig tvungna att jobba hemma för att hinna lämna in sina skoluppgifter i tid 

– Och det kan ju också även leda till att många inte får arbeten gjorda, för alla kanske inte har råd med en dator. Alla kanske inte har en dator hemma som de kan jobba på, säger Madeleine Ferm som går i samma klass som Cajsa.

Det är skolledningen som ansvarar för datorerna, men trots att de inte ska ha fungerat vid flera tillfällen under läsåret ser inte Stagneliusskolans rektor Björn von Wachenfeldt det här som ett stort problem.

– Jag har inte uppfattat utifrån den information jag har att det har varit ett jätteproblem, men det har funnits brister och de åtgärdar vi nu, säger han till P4 Kalmar.

Och om någon elev nu har halkat efter på grund av bristen på datorer, hur löser ni det?

– Då får vi stötta den eleven på lämpligt sätt så att den känner att den inte ligger efter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista