Daniel Åkerblom, en av initiativtagarna. Foto: Privat.
Kalmar

Uppror mot skolpolitiken startade i Kalmar

1:35 min

Ett läraruppror har startat och sprider sig över landet – en revolt som vill att forskningsresultat snarare än politiskt tyckande ska styra den svenska skolan. Det här upproret pågår helt och hållet i sociala medier och aktivisterna finns över hela landet, men det var i Kalmar det startade.

En av initiativtagarna är Daniel Åkerblom, lärare på Stagneliusskolan i Kalmar.

– Istället för att regeringen och Björklund ska få styra med "nu ska vi ha ännu mer betyg" så säger vi nej. Skolpolitiken måste baseras på forskningsrön, säger han.

Regeringen har på senare tid fått mycket kritik från skolans värld för att den genomför för mycket och för stora förändringar utan att man vet vad det blir för resultat.

Vill undvika tvära svängar

Om mycket av den forskning som finns visar att mer av betyg och nationella prov inte har visat sig vara en väg till bättre lärande, varför ska man då införa ännu mer av betyg och nationella prov, frågar sig upproret.

Och varför kan inte politikerna helt enkelt enas om att forskarnas rön ska få utgöra tyngdpunkten i skolpolitiken, istället för att göra nya tvära svängar vart fjärde år? Det är sådana frågor som Skolvåren engagerar sig i.

– Hade det varit för tio år sedan hade vi gått på stan med plakat. Men nu handlar det om att vi blir många fler eftersom det är människor över hela landet som samlas, säger Daniel Åkerblom och berättar att namnet Skolvåren är inspirerat av den arabiska våren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista