Vetlanda

Smittsam sjukdom stänger ridhus

1:39 min

Den mycket smittsamma hästsjukdomen kvarka har drabbat Vetlandas ridhus. Nu måste anläggningen isoleras.  Hästar som drabbas får feber, svullna lymfknutor på huvudet och halsen och det rinner ett illaluktande och kraftigt slem ur näsborrarna. Sjukdomen går endast att behandla med antibiotika i vissa skeden.

– Vi skulle haft ponnytävlingar över helgen, vi skulle haft en dressyrtävling i mitten av mars och en hingstpremiering. Allt detta har vi fått ställa in, så det innebär rätt så kraftiga ekonomiska avbräck för oss, helt klart,  säger Vetlandaortens Ryttarförenings bedrövade ordförande Karl-Erik Svahn.

I Vetlandas ridhus har man kunnat konstatera ett fall av kvarka hittills, men mycket talar för att fler hästar är drabbade. Anläggningen måste därför isoleras och får inte öppnas igen förrän några veckor efter det att sista hästen insjuknat.

– Det är tillträdesförbud på anläggningen tills smittan har försvunnit.

Och det här är ett hårt slag för föreningen.

– Det är jobbigt och sorgligt. Det är ett hårt slag för de ungdomar som rider i vår ridskola, men vi har också svårt att klara en längre tids avbrott ur ekonomisk synvinkel. Det är mycket som står på spel när man drabbas av sådant här, säger Karl-Erik Svahn.

Oskar Mattisson

oskar.mattisson@
sverigesradio.se

036-215 66 54

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista