Icas lasagne förstörs. Foto: Karin Lagerholm/Sveriges Radio.
Sverige

Tonvis mat slängs efter köttlarm

1:36 min

Den pågående hästköttskandalen har medfört att de stora livsmedelskedjorna fått slänga drygt 25 ton mat. Det är lika mycket som en medelstor butik gör sig av med på ett år. Att mängden mat som kasserats är så pass stor förvånar många forskare.


-– Jag tänker på storleksordningen av det där svinnet. Vi tittar på svinn från livsmedelsbutiker, svinn av färskvaror. Då kan man säga att en normal butik slänger ungefär 25-30 ton mat per år. Det här är ungefär ett års svinn som går ut på en gång, säger Ingrid Strid forskare på Sveriges lantbruksuniversitet

Förekomsten av hästkött i lasagne har lett till att de stora svenska livsmedelskedjorna återkallar och gör sig av med flera ton mat.

Tillsammans handlar det om produkter motsvarande drygt 25 ton som man tar bort från butikshyllorna.

Axfood-koncernen har gjort sig av med cirka tre ton lasagne, medan omkring ett ton av Coops egna köttbullar ska förstöras på grund av misstanke om hästkött i produkten.

Därtill kommer även Findus egna lasagne, där 1,2 ton produkter kommer att gå till biogas. Findus återkallar sammanlagt omkring 20 000 förpackningar lasagne motsvarande 7,5 ton på grund av hästköttslarmet.

Men det mesta kommer från livsmedelsjätten Ica. 50 000 paket, motsvarande 20 ton, av Ica Basic-lasagnen kommer att förstöras eftersom köttet som kommer från den franska underleverantören Comigel har visat sig innehålla häst.

Är det enda alternativet att kasta den här maten?
– De lasagner som vi tar tillbaka från butikerna måste vi destruera och förstöra, helt enkelt av den anledningen att lagstiftningen ställer krav på matsäkerhet, säger Icas presschef Staffan Ekengren.

– Dels innehåller de här produkterna hästkött. Vi vet inte hur mycket och vi vet inte om vi kan lita på de här produkterna överhuvudtaget. Dessutom bryts kylkedjan i samband med en sådan här återkallelse, så vi kan inte skänka mat som vi inte kan gå i god för.

Fakta: Svinnet efter hästköttskandalen

Coop
Ännu vet man inte vad det ska bli av sex ton av Coops egna frysta lasagne som återkallats. Cirka ett ton köttbullar av det egna märket X-tra ska destrueras av butiker runt om i landet.

Axfood (Hemköp, Willys och Prisxtra-butikerna)
Omkring tre ton lasagne från de olika butikerna har destruerats.

Ica
50 000 paket av Ica Basics lasagne har återkallats och ska destrueras. Det motsvarar cirka 20 ton. Det saknas siffror på hur mycket mer lasagne som kan gå till destruktion från butikerna runt om i landet.

Findus
Återkallar omkring 20 000 förpackningar lasagne motsvarande 7,5 ton. Till dagens datum har cirka 1,2 ton lasagne returnerats till Findus. Lasagnen kommer att användas för att göra biogas, en process som tar lång tid.

Dimitri Lennartsson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista