Joakim Ålehiem körde snabbast av länsåkarna. Arkivfoto: Simon Bjerkhaug SR
Skidor

Fyra från länet bland de 500 bästa i Vasaloppet

3:11 min

Fyra åkare från länet placerade sig bland de 500 bästa i årets Vasalopp. Bäst placerad av länsåkarna blev Joachim Åleheim från Nybro på 165:e plats. Han var cirka 35 minuter efter segraren Jörgen Aukland från Norge. I damklassen blev Sara Dolk från Hultsfred bäst från länet på 65:a plats.

I herrklassen körde Nybros Elis Westin körde in på plats 402 och Nils Rydefalk från Hultsfred på plats 425.

Peter Tunek från Södra Vi blev 465:e, även han med godmarginal under fem timmar.

Det var norrmannen Jörgen Aukland som var starkast under den sista kilometern gick ifrån och vann efter en stark spurt. Segertiden blev 03.50.48.

– Det var snabbt före och svårt att komma loss. Jag försökte spara krafter och köra hårt mot Risberg och Oxberg. Fruktade att det skulle bli en stor spurtuppgörelse men sen försökte jag bara gå så fort som möjligt i slutet och de andra svarade aldrig så jag kom först i mål, säger Jörgen Aukland.

Det här var norrmannens andra seger. Han vann Vasaloppet första gången 2008.

Svenske Daniel Tynell blev tvåa, två sekunder efter i mål. Jörgen Auklands bror Anders blev trea.

Fjolårsvinnaren Jörgen Brink som varit febersjuk och var osäker på att komma till start blev fyra.

– Jag gjorde vad jag kunde men det räckte inte. Men får ändå vara nöjd, igår trodde jag inte att jag skulle komma till start. Har sovit minimalt i natt och haft feberkänning. Jag hade inte de sista krafterna för att vinna, säger Jörgen Brink.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista