Foto: Scanpix
Kalmar län

Kungen kommer till länet

Det fejas och putsas på flera håll in i det sista inför kungaparets besök. På tisdagen inleder kungen och drottningen sin resa runtom i Sverige och första stoppet är Kalmar län. Dagen inleds i Oskarshamn med bland annat besök i hamnen. Efter det blir det en kort rundvandring i stan från Lilla torget till hamnen där statyn står efter Oskarshamnssonen Axel Munthe.

Därefter besöks Strömsrums gods i Mönsterås kommun. Dagen fortsätter sen till Sjöfartshögskolan. Där kommer paret att få testa skolans fartygssimulator. Sen avslutas dagen med konsert i domkyrkan i Kalmar. Där har man jobbat hårt för att bli klara i tid.

– Det det har varit mycket förberedelser särskilt för de som ska medverka i konserten. Det varit speciellt eftersom mycket har förberetts i det tysta, säger kyrkoherden i domkyrkan Peter Wänehag.

I kyrkan kommer också kungaparet att få information om restaureringen som skett av domkyrkan som kostat 108 miljoner kronor.

Kungen håller tal

I kyrkan kommer också kungen att hålla ett tal till länsborna.

– Jag vill att kungaparet ska uppleva att detta är en plats där de känner sig välkomna, att de får lite lugn och ro efter en dag då de varit mycket i farten. Att det blir en positiv förväntan inför kungens tal till oss länsbor, säger Peter Wänehag. Kvällen avslutas sen med middag på residenset hos landshövdingen.

På onsdag åker kungaparet till Nybro kommun och Pukebergs glasbruk där man får information om Linneuniversitets designutbildning. Sedan fortsätter resan in i Kronobergs län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".