Kalle Söderberg, barn- och utbildningschef i Västerviks kommun. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
Västervik

Skärpta krav på lärare ett hot mot småskolor

Skärpta krav på lärare ett hot mot småskolor
1:19 min

De skärpta kraven på lärarnas behörighet är ytterligare ett hot mot små skolor på landsbygden. Enligt SKL, Sveriges kommuner och landsting, kan det bli den största omvälvningen i den svenska skolan hittills. I Västerviks kommun läggs till sommaren två småskolor ner, i Odensvi och Ukna, vilket delvis är en följd av de nya kraven.

Det är de skärpta behörighetskraven på lärarna var en stor faktor till beslutsunderlaget. Det säger Kalle Söderberg som är barn- och utbildningschef i Västerviks kommun.

Det som gäller är att från 2015 ska lärare inte bara ha en lärarexamen, utan även examen och legitimation för aktuella årskurser och ämnen. 

Skolan blir allt mer ämnesinriktad. De lärare som utexamineras nu är mer inriktade och specialiserade inom vissa ämnen, till skillnad från tidigare utbildningar som var bredare.

Skolor läggs ner  - ett pusslande

Enligt utredare på SKL, Sveriges kommuner och landsting kommer de nya behörighetskraven att innebära att fler små skolor kommer läggas ner framöver, men hur många och vilken takt är omöjligt att säga.

Nu ställs alla landets kommuner inför en pusslande för att få lärarna att räcka till behörighetsmässigt och lösa de luckor som kanske uppstår. 

Exakt hur man ska lösa det vet inte Kalle Söderberg, barn och utbildningschef i Västervik, men kan konstatera att det är en rejäl utmaning för alla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".