Patrik Blixt är behandlare och handledare på Nymålen. Foto Tobias Sandblad/Sveriges Radio
Oskarshamn

Nymålens framtid engagerar

Patrik Blixt om engagemanget för Nymålen
1:57 min

Nästan 5 000 Oskarshamnare har skrivit på en namninsamling för att rädda kvar Nymålens  rehabilitering av personer som är under psykatrisk behandling. Verksamheten riskerar att flyttas, men förslaget som nämns, Fallebo Gård har flera brister enligt verksamhetsledningen. 

När P4 Kalmar besöker Nymålens gård utanför Oskarshamn på måndagen tittar solen fram mellan molnen. Fullt med gäss, hönor och en tupp väsnar på gården och en häst går av och an bakom en ladugård. Djuren, inte minst hästarna är viktiga för de 25 personer mellan 19 och 57 år som är psykiskt funktionshindrade eller här här som en del av sin psykiatriska behandling.

– Speciellt hästarna är ju utbildade och noga utprövade för att passa, säger Patrik Blixt i personalen.

Det var i somras som turerna började i och med att Oskarshamns kommun drog in sitt bidrag på 400.000 till verksamheten som är dagtid; ingen bor på stället. Senaste budet från landstingsledningen är att verksamheten ska få finnas kvar, men flyttas till ett annat ställe. Patrik Blixt emotsäger sig inte en flytt, men det går inte att ha det var som helst.

Vald med omsorg

– Vi har ju valt den här platsen för 18 år sen med omsorg, säger han och menar att det finns en poäng med att stället ligger mitt ute i skogen, långtifrån övriga samhället.

Sedan dess har verksamheten lovordats runt om i Sverige, bland annat för det socialpsykatriska inslaget och vinsten med att de både har psykiatrisk behandling och daglig verksamhet på samma ställe.

Nu kan verksamheten behöva flytta och det ställe som pekats ut av landstingsledningen är Fallebo Gård i Oskarshamn.

– Jag ser inte det som ett alternativ, säger Patrik Blixt, och nämner det centrala läget, bostadsområdet intill och det faktum att det också är en 4H-gård med mycket besökare som rör sig där, som något som rimmar illa med grundtanken om att ha en verksamhet där patienterna känner sig lugna och trygga.

Möte i helgen

I helgen hölls möte på Nymålen där den politiska landstingsledningen var närvarande. En namninsamling med nära 5000 namn lämnades över. Dessutom står det klart att det finns plåtslagare som är beredda att laga det tak som vållat den mesta av kritiken.

– Det har varit ett flertal byggnadsfirmor som hört av sig, säger Patrik Blixt.

Han hoppas snart att de 25 boende kan få ett besked så de kan fortsätta behandlingen som blir lidande av all osäkerhet. Men han gläds åt det engagemang som anhöriga och alla andra visat senaste veckorna.

– Man måste ju säga att det har varit en fantastisk uppslutning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".