Nybro

Olja brinner fortfarande på Bitus

Fredagens brand hos företaget Bitus i Rismåla norr om Nybro pågick fortfarande under natten till tisdag. Den stora branden är släckt, men det har varit svårare att komma åt att släcka brinnande olja som läcker ur tankar i den förstörda byggnaden. Brandkåren har därför beslutat att låta oljan brinna upp.

– Branden kan komma att fortsätta ett bra tag till, skriver räddningstjänstens insatsledare Per Persson i ett pressmeddelande.

– Så länge det finns olja kvar så brinner det. Spridningsrisken bedöms som väldigt liten.

Svårt att komma åt

Det var i fredags som en omfattande brand bröt ut och helt förstörde Bitus lokaler för träförädling med linolja. Vid middagstid på lördagen lämnade brandkåren över ansvaret för eftersläckning och bevakning till fastighetsägaren.

– Det som brann och fortfarande brinner är diverse olika oljor som läcker ut ur tankar. Oljan rinner ner i uppsamlingsbassänger och brinner där av. Det är i nuläget ej möjligt att komma åt att släcka detta då tankarna och bassängerna är täcka av det nedrasade taket och väggarna, skriver Per Persson.

Istället låter man nu oljan brinna upp.

Larmade om ny brand

Sent på måndagskvällen kunde man enligt brandkåren se lågorna tydligt från riksväg 31. Därför kom larm från allmänheten om att branden hade blossat upp igen, men så är det alltså inte.

– Branden har och kommer att bevakas dygnet runt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".