Ann-Sophie Forsmans dotter missade skolavslutningen på grund av skolskjutsen. Foto: Glenn Möllergren/Sveriges Radio.
Kalmar län

Rullstolsburna riskerar missa skoldagar

"Så var det på 1800-talet"
1:04 min

Rullstolsburna elever räknas till särskolan när de ska ha skolskjuts genom länstrafiken, KLT. En konsekvens av detta är att man riskerar att missa skoldagar, eftersom särskolan har andra tider än den ordinarie skolan. KLT lovar nu att se över problemet.

– Min dotter missade sin egen skolavslutning för att särskolan hade slutat dagen innan. Det kom ingen och hämtade henne på avslutningsdagen, säger mamman Sophie Forsman.

Sophie Forsmans dotter är rullstolsburen och har behov av en speciell sorts skolskjuts mellan hemmet på Öland och skolan inne i Kalmar. Och det är KLT som kör skolskjutsen åt Mörbylånga kommun och gymnasieskolan i Kalmar.

Men trots att Sophie Forsman går i ordinarie skola räknas hon i KLT:s ögon till särskolans elevkrets. Det här får konsekvenser på två olika sätt. För det första på ett principiellt plan – att dottern betraktas som särskoleelev trots att hon inte har någon utvecklingsstörning.

"Så var det på 1800-talet"

– Så fort man sitter i rullstol betraktas man tydligen som utvecklingsstörd. Så var det på 1800-talet men så ska det inte vara i dag, säger Sophie Forsman.

Rent praktiskt blir det också problem. Särskolan och ordinarie skola har olika scheman. När särskolans elever är lediga ska Sophie Forsmans dotter ändå till skolan – men risken är stor att det då inte kommer någon skolskjuts.

– När särskolan har haft lov och studiedagar har det inte kommit någon buss. Hon har till och med missat sin egen skolavslutning, det glömmer hon aldrig, säger Sophie Forsman.

Betalar själva

För att se till att dottern ändå ska komma till skolan har nu familjen ordnat en färdtjänsttransport, en transport som de delvis får betala själva. Många tusenlappar under ett läsår, men det är enda sättet:

– Hennes medicinska behov tillåter inget annat. Och det betalar jag, för att hon ska få en trygg och bra färd till skolan, säger Sophie Forsman.

"Ska se över det här"

KLT har inte haft frågan uppe till diskussion och känner inte till problemet. Conny Karlsson ansvarar för beställningar av samhällsresor:

– Det här rör väldigt få elever så därför kände vi inte till att det kunde bli så här. Vi skulle kunna ändra i uppdelningen, det är inte ens så besvärligt, säger han.

Det skulle göra att elever som är rörelsehindrade men inte går i särskolan löper mindre risk att missa undervisning och slipper räknas in i en kategori de inte tillhör.

– Vi ska se över det här och vi ska göra det omgående, säger Conny Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".