Lars-Gunnar Svensson är förbryllad över flyttavgiften på elräkningen, Foto: Tobias Sandblad
Kalmar Län

Elavgift vid flytt – för vissa

Det är stor skillnad vad du får betala på din elräkning när du flyttar. Flera av länets kommunala elbolag tar ut en särskild inflyttningsavgift på runt 300 kronor. Andra som Eon, Vimmerby Energi och Borgholms Energi har slopat avgiften. Men trots att fjärravlästa elmätare har minskat kostnaderna har mertparten av elbolagen kvar avgiften.

– Jag blev ju förvånad, jag hade ju inte räknat med att det skulle kosta pengar att flytta in. Nybro avfolkas ju, jag tycker de skulle vara tacksamma för att folk flyttar hit. Jag blev faktiskt besviken när jag fick den räkningen, säger Lars Gunnar Svensson.

När P4 Kalmar ringer runt till de olika elbolag som ansvarar för elnäten i länet står klart att det ser olika ut. De kommunala elbolagen i Västervik Kalmar, Emmaboda, Oskarshamn tar liksom Nybro ut runt 300 kronor. Det gör också Kreab i Torsås. Andra som Eon, Borgholms och Vimmerby Energibolag tar inte ut en krona.

– Det blir ju en avgift som blir en källa till irration känner vi och då får det ingå i den totala avgiften som kunden betalar för, säger Mattias Gustavsson marknadschef på Vimmerby Energi.

Det finns en del kostnader för elbolagen när en ny hyresgäst flyttar in. Framförallt i de fall då de behöver bryta och sätta på strömmen igen eller läsa av elmätaren på plats. För sju år sen prövade länsrätten i Sörmland ett fall och ansåg det då rimligt att ta ut de 240 kronor av hyresgästen det handlade om.

Men i takt med att det blivit allt vanligare med fjärravlästa elmätare har kostnaderna för elbolagen minskat, det var införandet av dom nya elmätarna som t ex fick Eon att slopa inflyttningsavgiften för några år sen. För flera kunder är det i praktiken därmed bara det administrativa kontorsarbetet de betalar för, att någon ska lägga in en ny kund i registren.

– Man undrar ju vad pengarna går till, säger Lars-Gunnar Svensson.

Så tas flyttavgiften ut

Det är de bolag som ansvarar för elnäten som tar ut inflyttningsavgifter, inte det bolag som levererar elen.

Västerviks Miljö och Energi 250 kronor

Emmaboda Energi 300 kronor

Oskarshamns Energi 300

Kalmar Energi 300 kronor

Kreab i Torsås 300 kronor

Nybro Energi 312 kronor

Vimmerby Miljö och Energi 0 kronor

Eon (med kunder i Hultsfred och Högsby och även i glesbygd i andra kommuner)

Borgholms Energi 0 kronor

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".