Håkan Dahlgren, vd för Nybro Energi. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio.
Nybro

Nybro Energi öppnar för att slopa flyttavgift

Nybro Energis vd: "Kommer att ta upp den här frågan"
1:19 min

Nybro Energis vd Håkan Dahlgren utesluter inte att den inflyttningsflyttningsavgift som läggs på elräkningen i dag kan sänkas eller tas bort. När P4 Kalmar uppmärksammar honom om deras särskilda inflyttningsavgift på elräkningen så säger han att han ska ta upp frågan på nästa styrelsemöte.

I dag ser det olika ut i olika av länets kommuner – men lägre kostnader för elbolagen har öppnat upp för en förändring.

– Jag kommer att ta upp den här frågan speciellt för vi har gjort en stor investering för att kunna göra fjärravläsning, vilket gör att kostnaderna för flytt har minskat, vilket kan göra att vi kan sänka eller ta bort avgiften, säger Håkan Dahlgren.

Som P4 Kalmar berättade på onsdagen har flera elbolag i länet särskilda inflyttningsavgifter som hamnar på elräkningen. De ska täcka de omkostnader som blir när någon flyttar.

Kostnaderna har minskat

I takt med att det blivit allt vanligare med fjärravlästa elmätare har dock elbolagens kostnader minskat, och så länge ingen elektriker behöver åka ut till lägenheten, så är avgiften på drygt 300 kronor högre än det egentligen kostar exempelvis Nybro Energi.

– Om vi kan använda fjärravläsningen så kan vi säga att de kanske betalar tio minuter, en kvart för mycket i avgift, men om vi behöver åka ut så räcker ju inte avgiften, säger Håkan Dahlgren.

Belastar alla kunder

Men även om det kan bli lägre avgifter framöver eller till och med inga alls för de som flyttar så kvarstår det faktum att någon ändå måste betala för det arbete som trots allt måste göras.

– Då belastar det alla våra kunder, i dag belastar det bara dom som orsakar kostnaden, men det är ju ett vägval man har att göra, säger Håkan Dahlgren.

Elbolag tar avgift – när du flyttar in

Lars-Gunnar Svensson är förbryllad över flyttavgiften på elräkningen, Foto: Tobias Sandblad

#text=5464117#på din elräkning när du flyttar. "Jag blev förvånad, jag hade ju inte räknat med att det skulle kosta pengar att flytta in. Nybro avfolkas ju" säger elkunden Lars Gunnar Svensson.

Så tas flyttavgiften ut

Det är de bolag som ansvarar för elnäten som tar ut inflyttningsavgifter, inte det bolag som levererar elen.

Västerviks Miljö och Energi 250 kronor

Emmaboda Energi 300 kronor

Oskarshamns Energi 300

Kalmar Energi 300 kronor

Kreab i Torsås 300 kronor

Nybro Energi 312 kronor

Vimmerby Miljö och Energi 0 kronor

Eon (med kunder i Hultsfred och Högsby och även i glesbygd i andra kommuner)

Borgholms Energi 0 kronor

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".