1 av 3
En maskin gör lufthål i snön, så att det smälter snabbare. Foto: Janne Rindstig/Sveriges Radio.
2 av 3
Traktorn gör 900 hål i snön på varje kvadratmeter. Foto: Janne Rindstig/Sveriges Radio.
3 av 3
Foto: Janne Rindstig/Sveriges Radio.
Kalmar

Snön snabbt undanstädad på Kalmar FF:s arena

"Hoppas snön är borta senast fredag"
1:29 min

De senaste dagarnas väder i kombination med markvärme och ljus från växtlampor har gjort underverk med gräset på Guldfågeln Arena i Kalmar. På måndag ska planen täckas med fiberduk och planskötarna ser inga problem att få en fin gräsyta till den allsvenska hemmapremiären 7 april.

– För några dagar sedan låg här 9 centimeter snö men i torsdags drog vi igång markvärmen och nu är det bar ett tunt snölager kvar på en del av planen, säger Jim Nilsson som kör fram och tillbaka med en grön traktor.

Tillkopplad till traktorn finns en maskin som gör 900 små hål per kvadratmeter i snön och luften som kommer in gör att snön smälter fortare.

Lampor hjälper smältningen

Värmen i marken har skruvats upp till 10 grader och ska höjas ytterligare till 15 grader innan helgen. Ovanför den snö som finns kvar står stora lampor med växtljus som också ska hjälpa till att smälta snön.

– Jag hoppas snön är borta senast fredag, säger Jim Nilsson.

Det doftar gräs och de nya fräscha stråna syns tydligt på de snöfria ytorna.

– Det ser bra ut, jag var lite orolig ett tag över att snön legat för länge men nu känns det bra.

Nytt gräs ska sås

Så fort hela planen är snöfri skall den gödslas, luftas och nytt gräsfrö ska sås på för att öka gräsväxten ytterligare.

Tanken är att täcka planen med fem stora fiberdukar på måndag och det skall göra att temperaturen i markytan höjs ytterligare. Om fiberduken kommer på plats på måndag är det nästan exakt på dagen samma datum som förra året.

Inget problem att hinna

Kalmar FF spelar sin första allsvenska hemmamatch den 7 april mot Häcken och att få en fin gräsyta på fyra veckor ser inte Jim Nilsson som något problem:

– Jag tror på det här och att KFF inte spelar hemma i första omgången gör att vi får en vecka till på oss säger Jim Nilsson innan han hoppar upp på traktorn och fortsätter räfsa i snöresterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".