1 av 2
Arkivfoto: Jessica Gow.
2 av 2
Anna Wirblad på polisen. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio.
Kalmar

Socialtjänsten varnar för metadonmissbruk

"Det är en dold verksamhet"
1:18 min

Metadon har blivit en allt vanligare drog bland missbrukare i Kalmar. På kort tid har också två personer avlidit efter att ha tagit överdoser av metadon. Nu går polisen och socialtjänsten i Kalmar ut och varnar för metadonmissbruket.

Sverker Persson på socialförvaltningen jobbar med brott- och drogförebyggande. Han säger att man ser att missbruket ökar, men vet ändå inte hur omfattande det är:

– Det är jättesvårt att sia om, eftersom det är en dold verksamhet. Men det är allvarligt, två unga människor som avlider av ett missbruk, det måste vi ta på allvar.

Metadon och andra opioider, som är syntetiska medel och inte kommer från opiumvallmon, används både inom vården för smärtlindring och inom drogavvänjning. Men de missbrukas alltså också – och som många andra ämnen är det lätt att ta för mycket och överdosera.

"Mest tillfälligheter"

Enligt polisen är det främst kända missbrukare som använder metadon, men varför det blivit populärare vet man inte. Troligen handlar det mest om att det är lätt att få tag på.

– Det har pratats om Köpenhamn, det är lätt att ta sig härifrån till Köpenhamn, säger Anna Wirblad som arbetar som ungdomspolis i Kalmar.

– Eller så kan det handla om att någon flyttat till Kalmar och har med sig sin struktur och det de håller på med. Det är mest tillfälligheter tror jag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".