Vimmerby/Västervik

Kommuner vill utreda länsbyte

"Det här berör så många"
1:33 min

Ett byte till Östergötlands län kan innebära stora konsekvenser för invånarna i Vimmerby och Västerviks kommuner. Därför hoppas de båda kommunerna att de gemensamt via en utomstående utredare får reda på vad ett eventuellt länsbyte till Östergötland innebär.

Bland annat vill man få utrett hur det skulle bli med infrastruktur, kollektivtrafiken och vad som händer med sjukhuset i Västervik vid ett länsbyte.

– Det finns säkert nackdelar och det är just därför det är så viktigt att vi gör en rejäl konsekvensbeskrivning av för- och nackdelarna, säger Västerviks kommunalråd Harald Hjalmarsson (M).

Tror på stora konsekvenser

Harald Hjalmarsson säger att den funktionella regionen inte harmoniserar med den administrativa regionen och att det finns en önskan om att det skulle bli så, men att det ska vara ett rejält, genomgripande och seriöst arbete för att visa invånarna vad det skulle kunna innebära. Och han är övertygad om att utredningen kommer visa på att det finns stora konsekvenser vid ett eventuellt länsbyte.

Redan i somras tog Västervik beslutet att utreda ett länsbyte. Sedan dess har också Vimmerby gjort detsamma och nu ska man formellt besluta om de båda kommunerna gemensamt ska utreda frågan. Då tänker man låta en utomstående utredare från SKL, Sveriges kommuner och landsting, göra just det. Att titta på för- och nackdelar med ett länsbyte utan att från början ha förutfattade meningar.

Infrastruktur och sjukvård

Det utredaren ska titta på är framförallt frågor som går över länsgränsen i dag. Infrastrulktur, kollektivtrafik och inte minst sjukvården. Vad skulle hända med Västerviks sjukhus om kommun byter län? Men man ska också titta på kulturen och vad grannkommunerna och grannlänen tycker.

– Man får inte utgå ifrån vad man känner från dagen, utan utgår från ett helhetsperspektiv. Och avdramatisera på så sätt att vi borde kunna vara överens om i länet vad som är bäst för hela länet och för delar av länet. Jag ser att axeln mellan Kalmar och Växjö kan stärkas ytterligare, och jag tror också att man i södra länet ser att axeln eller triangeln mellan Jönköping, Linköping/Norrköping och Västervik är väldigt viktig, säger Harald Hjalmarsson.

Känner samhörighet med Östergötland

Känslomässigt kanske Västerviksbor och Vimmerbybor känner större samhörighet med Östergötland, men kanske skulle det innebära alldeles för stora konsekvenser för kommunerna.

– Och det är just därför som vi nu försöker göra det här seriöst så att vi får den fakta så vi kan ta ett bra beslut i framtiden, och vi ser att det här är något vi måste underställa de som bor i kommunen. För att det här berör så många så att det här bör ställas till beslut till de som påverkas av det – alltså medborgarna.

Om det sker genom en folkomröstning vet han inte i dag. Men Harald Hjalmarsson säger att invånarna före nästa val åtminstonde ska veta var politikerna står i frågan.

Utredningen från SKL hoppas man ska vara klar någon gång kring årskiftet.

5 frågor att utreda

  • Infrastrukturen
  • Kollektivtrafiken
  • Sjukvården 
  • Kulturen
  • Vad tycker grannkommunerna?
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".