Tobias Fagergård. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio
Nybro

Olagligt när Nybro lade ner Transtorpsskolan

Tobias Fagergård fick rätt – skolnedläggning bröt mot lagen
4:23 min

Beslutet att lägga ner Transtorpsskolan i Nybro förra året var olagligt. Förvaltningsrätten i Växjö slår fast i en dom att en nedläggning av en skola är av så stor vikt för kommunen att beslutet måste fattas av kommunfullmäktige. Men det var barn och utbildningsmänden som beslutade att lägga ner lågstadieskolan i höstas.

– Jag nästan skrek rakt ut när jag öppnade brevet igår, säger Tobias Fagergård, som överklagade beslutet som barn och utbildningsmänden antog i oktober.

Det var i höstas som barn och utbildningsnämnden i Nybro beslutade att lägga ner Transtorpsskolan där det krävdes renoveringar för 26 miljoner kronor annars. Tanken var att lågstadieeleverna där från 2014 ska gå på Paradisskolan där mellanstadie och högstadieelever går idag.

Men nu måste alltså fullmäktige pröva frågan först. Beslutet i nämnden upphävs med hänvisning till att Nybro kommun har brutit mot kommunallagen.

"Beslutet att lägga ned en skola och flytta dess verksamhet till en annan skola bör enligt Förvaltningsrättens mening bedömas som ett ärende av principiell beskaffenhet eller av större vikt för kommunen. Enligt 3 kap 9§ i kommunallagen är fullmäktige det organ som måste besluta i frågan."

Eftersom det överklagade beslutet fattades av barn och utbildningsnämnden så strider beslutet mot lagen och ska därför upphävas skriver förvaltningsrätten i sin dom.

– För mig så finns det bara en tydlig väg att gå nu och det är att frågan kommer upp i nämnden igen och att man där beslutar att den ska gå vidare till kommunstyrelse och kommunfullmäktige och det ger ju oss tid att bearbeta politikerna. Vi vet att det finns politiker som tycker som oss, säger Tobias Fagergård.

Samtidigt så har ju Nybro kommun inte mer pengar?

– Den ekonomiska vinsten är ju så väldigt liten. Nu måste man ju renovera lokaler på Paradisskolan för över 20 miljoner kronor, vilket är bara 6 miljoner kronor billigare än att renovera Transtorpsskolan, säger Tobias Fagergård, som är skeptiskt till om det överhuvudtaget blir en besparing till slut.

Men enligt kommunen har ingenting egentligen förändrats.

– I sakfrågan är det inget som har förändats. Argumenten och diskussionerna har vi haft och där har det inte framkommit något nytt. Utan det är mer vilken instans som ska avgöra ärendet, nu har man sagt att det är kommunfullmäk8igt och då ska rätta oss efter det, naturligtvis, säger Börje Slättman som är ordförande i Barn- och utbildningsnämnden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".