Arkivfoto: Bertil Strandell/Teracom.
Kalmar län

Förra veckans radiobrus berodde på atmosfären

Tysk och dansk radio reste långt via luften
6:10 min

Lyssnare i södra delarna av Kalmar län hade problem med att få in P4 Kalmar under onsdag och torsdag i förra veckan. Troligen var det ett ovanligt högtryck som spelade ett spratt. Liknande väderfenomen inträffar enstaka gånger varje år, men den här gången var störningen extra stark över land.

När P4 Kalmar fick rapporter om att radiomottagningen var dålig började ett detektivarbete för att ta reda på vad som var orsaken. P4 Kalmar tog hjälp av lyssnarna som rapporterade in var och när de hade problem att få in P4 Kalmar.

Nu är orsaken inringad: Ett väderfenomen.

Luftskikt med olika temperatur

Vårdslöst brukar fenomenet kallas för "atmosfäriska störningar", men egentligen beror det på högtryck, förklarar Anders Yngvesson som är radio- och tv-ombudsman på Teracom:

– I högtryck så bildas luftskikt med olika temperaturer på 12 till 15 kilometers höjd. På grund av det här hittar radiovågor ovanligt långt ifrån, genom de här skikten. Radiovågorna kan komma från Danmark eller Tyskland – och på samma frekvens som P4 Kalmar, och då blir det som ett brus, eftersom man inte kan lyssna på två radioprogram på samma frekvens.

Går att utnyttja för amatörradio

Det som är ett problem för P4 Kalmar är däremot bra för amatörradiointresserade.

– Amatörradiofantaster tycker att att det här är underbart bra, för då når de långt. Det finns många beskrivningar för hur man kan utnyttja de här fenomenen.

Fick in tv-signal från Island

Anders Yngvesson berättar att när han bodde i Luleå kunde han vid något tillfälle få in isländsk tv på grund av samma fenomen som uppstod i förra veckan.

Den här gången stannade inte skikten över havet, utan drog in över land och gav problem runt radiosändarna i Emmaboda.

– Det här började över Danmark och gled sedan in över Småland också, men sedan drog det iväg. Så det var mellan onsdag och torsdag som det var problem.

Fotnot: Teracom utreder just nu vad man kan göra åt problemet att P4-sändningarna går in i varandra. Läs mer om det här.

Därför går P4-kanalernas sändningar in i varandra

Problemet med att P4 Kronoberg hörs i delar av Kalmar län beror på att P4 Kronobergs mast sitter högre upp än P4 Kalmars och är också rundtagande och blir starkare i vissa delar av Kalmar län.

#text=5466469#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".