Karin Torneklint. Arkivfoto: Scanpix
Friidrott

Karin Torneklint ny friidrottskapten

Karin Torneklint: "Jag försöker vara lyhörd"
1:57 min

Karin Torneklint blir friidrottslandslagets nya förbundskapten. Hon har tidigare tränat systrarna Kallur och har bland annat haft vissa uppdrag som häcktränare åt IFK Växjö.

Tidigare förbundskaptenen Stefan Olsson gjorde sitt sista uppdrag som förbundskapten under inomhus-EM i Göteborg som avslutades i helgen.

Nu är det alltså officiellt att det blir Karin Torneklint som tar över. Hon tränade bland annat systrarna Kallur mellan åren 2007-2009, deras mest framgångsrika år.

– Utmaningen nu är att komma in i det och lära känna alla nya. Det är länge sedan jag tränade systrarna Kallur, säger Torneklint.

Torneklint blir första kvinna på posten som förbundskapten för friidrottslandslaget.

– Det är synd att det inte är fler kvinnor som är tränare på hög nivå. Det måste bli fler.

Karin Torneklint är själv gammal friidrottare med bland annat ett SM-guld på 100 meter häck.

Hon tillträder i april och kontraktet löper fram till och med 2016. Samtidigt presenteras en helt ny organisation för förbundet. Avgående förbundskaptenen Stefan Olsson blir nu i stället idrottschef, vilket är en helt ny roll.

Torneklints huvudansvar kommer därmed att bli den så kallade mästerskapsgruppen, med cirka 30-50 personer som har chans att kvalificera sig för de stora mästerskapen.

De första stora uppdragen blir lag-EM i juni och sedan VM, som avgörs i Moskva i augusti.

Radiosporten
radiosporten@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".