1 av 3
Ulrika Bergfeld leder barnvagnsmarschen. Foto: Muhamed Ferhatovic/Sveriges Radio.
2 av 3
Foto: Muhamed Ferhatovic/Sveriges Radio.
3 av 3
Foto: Muhamed Ferhatovic/Sveriges Radio.
Kalmar

Marsch mot barnadödlighet

"Behövs av flera anledningar"
1:43 min

På fredagen arrangerades en barnvagnsmarsch i Kalmar som ska få den svenska regeringen att pressa EU i arbetet med att minska antalet kvinnor som dör vid förlossningar. Ulrika Bergfeldt ledde marschen i Kalmar. Ett trettiotal personer marscherade i Kalmar.

– Marschen behövs av flera olika anledningar. Dels är det ett sätt att påverka makthavarna men också en solidaritetshandling för alla kvinnor då omkring 1 000 kvinnor över hela världen dör per dag till följd av en dålig förlossning i samband med bland annat illegala aborter.

Arrangeras av RFSU

Barnvagnsmarschen är ett projekt från RFSU och arrangeras varje år över hela Sverige sedan 2010.

Förra året marscherade över 2000 föräldrar och enligt RFSU har man med dagens marsch tredubblat den siffran. I Kalmar däremot var detta första gången. Zana Dido var en av mammorna som marscherade..

– Vid en förlossning finns en risk att dö om inte rätt vård ges och i Sverige är vi lyckligt lottade att ha en så pass bra vård. Men tanken på de kvinnor som har det sämre ställt gör att denna marschen blir nödvändig.

Många kvinnor dör

Världen över dör mer än 800 kvinnor per dag som följd av en graviditet, främst handlar det om flickor mellan femton till nitton år som lever i fattiga länder. Ulrika Bergfeld vill med dagens marsch främst se till att Sverige pressar EU så att milleniemålet uppfylls fram till 2015, ett mål som ska minska mödradödligheten med tre fjärdedelar. Men som inte ser ut att hinna uppfyllas.

– Grunden för en jämställd värld börjar redan vid graviditeten. Det börjar med att se till att de nya människor som kommer till världen är önskade. Det är därför sorgligt att milleniemålet inte uppfyllts, säger Ulrika Bergfeldt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".