1 av 3
Det här lilla relät ska nu undersökas för att stoppa tjuvarna. Foto: Polisen.
2 av 3
I de här dunkarna fyllde männen 1000 liter diesel. Foto: Polisen.
3 av 3
I den uppbrutna pumpen har relät satts in i ett kretskort. Foto: Polisen.
Småland

Viktigt fynd i kampen mot dieselstölder

"Det är ett viktigt fynd för hela branschen"
1:41 min

När två dieseltjuvar flydde från en småländsk bensinmack, hann de inte få med sig den utrustning som de använt för att lura dieselpumpen. Utrustningen – ett relä – kan nu ge viktiga ledtrådar när bensinmackarna ska försöka bygga bort möjligheterna till stölder.

Två män från Norrköping har åtalats vid Eksjö tingsrätt, misstänkta för att ha stulit mer än 1 000 liter diesel på en bensinstation i Tranås. Som bevis mot männen finns teknisk utrustning som tagits i beslag – ett relä som kan bli viktigt i kampen mot dieselstölderna.

Det var i november som två män greps, misstänkta för stöld av diesel på en St1-mack i Tranås. De hade med hjälp av ett litet relä kopplat sig förbi elektroniken och fyllt stora dunkar med diesel. Fyndet av relät kan bli viktigt, säger Jonas Sidenå, vd för St1:

– Det är oerhört viktigt för oss och för den övriga branschen. Vi får bevis för vad för typ av utrustning som buset använder, och i takt med att vi får tag i den kan vi göra motåtgärder och bygga bort möjligheterna. Men det är en ständig kamp mellan oss och buset.

Fick inte med sig relät

Under hösten har det utförts stölder på liknande sätt som den i Tranås, både i Jönköpings och Östergötlands län för runt 180 000 kronor.

Tidigare har den utrustning som använts för att stjäla diesel och bensin alltid plockats bort av tjuvarna, men vid stölden i november såg en väktare att det pågick något på St1-macken, och slog larm till polisen. Männen hann försvinna, men väktaren hade registreringsnumret på bilen och tjuvarna hann inte få med sig relät.

Bilen stoppades i Östergötland och de båda männen greps och anhölls.

"För lätt att omvandla till pengar"

Bara för St1 kostar stölderna hundratals miljoner kronor varje år. Och det är ett problem för branschen att diesel och bensin blivit så stöldbegärligt, menar Jonas Sidenå:

– Drivmedel är lätt att sälja och få kontanter för, och vi måste bygga in ytterligare skärpt kontroll så att det inte går att göra så här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".