Foto: Glenn Möllergren/Sveriges Radio.
Nybro

Fastighetsskötarna i Nybro: "Sanningen måste fram"

Träder fram och berättar om chefens utskällning
1:50 min

På måndagen fortsätter de fackliga förhandlingarna kring de uppsagda fastighetsskötarna på Nybro Bostads. De säger till P4 Kalmar att de känner sig svikna av såväl politiker som ledning och fack – och säger att påståendet om att de skulle vägrat röja snö under julhelgen helt saknar grund.

– Jag hade ett missat samtal tio i elva på min mobiltelefon på julafton. Då var jag i pulkabacken med mina barn. Jag vet inte om jag skulle suttit på min telefon eller vad jag skulle ha gjort, säger Andreas Holfelt som är en av fastighetsskötarna.

En annan av dem hade ett missat samtal på tjänstemobilen som låg på jobbet då de inte fick använda den privat. Ingen hade betald jour men skulle ställa upp och röja snö om det behövdes under julen var det överenskommet.

"Mer en liten utskällning"

Men ingen P4 Kalmar talat med fick någonsin frågan. Ändå kallades de i mellandagarna till ett möte med vd:n Stefan Henriksson:

– Som jag ser det kan jag inte kalla det ett möte utan mer en liten utskällning för att vi inte hade varit ute och skottat, säger Andreas Holfelt.

– Han frågade om det skulle vara likadant under nyår. En sa att han inte kunde för han skulle resa utomlands och vi andra fem som var på mötet sa ingenting, man var rätt tagen av det som hände. Han sa att han tolkade det som ett nej och vi skulle få stå för konsekvenserna.

Varslas – på grund av arbetsbrist

Ett par veckor senare står det i lokaltidningen att Nybro Bostads AB ska låta en extern firma ta hand om snöröjningen och att åtta fastighetsskötare därför varslas om uppsägning på grund av arbetsbrist.

I morgon måndag hålls den andra fackliga förhandlingen. Men något stöd från facket eller tilltro till att jobben ska kunna räddas kvar känner de inte:

– Just nu handlar det mest för vår del att få någon sorts upprättelse, vi tycker inte vi gjort något fel, och någonstans tycker jag att sanningen måste komma fram och sanningen måste stå högre än lögner och maktmissbruk.

I veckan som kommer fortsätter P4 Kalmar att berätta om uppsägningarna – och höra vad facket och ledningen har att säga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".