Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Kalmar län

Förlossningsrädda överkörda av sjukvården

Förlossningsrädda känner sig pressade
2:09 min

Andelen kejsarsnitt har minskat på Länssjukhuset i Kalmar de senaste tio åren - jämfört med Sverige i övrigt där utvecklingen gått åt motsatt håll. Ambitionen har varit att hålla nere andelen kejsarsnitt - men det har fått konsekvenser för enskilda kvinnor de senaste åren.

Det handlar om kvinnor med förlossningsrädsla, med dåliga fysiska förutsättningar eller med traumatiska upplevelser från tidigare förlossningar som känt sig pressade att föda vaginalt. En av dem berättar så här om hur hon blev bemött.

– Det hjälpte inte vad jag än sa, hur rädd jag än var. Det blev inget snitt, säger kvinnan som valt att vara anonym.

Efter två förlossningar med så stora bristningar i underlivet att hade hon fått svårt att behålla urin och avföring. När hon skulle få sitt tredje barn blev hon rädd att det skulle hända igen. Men trots den oro och rädsla hon kände kunde hon inte få ett kejsarsnitt och hon kände sig tvingad till en vaginal förlossnig.

"Ingen gnällspik"

En annan kvinna hade en jobbig förlossning med akut kejsarsnitt bakom sig. Hennes bäcken var så trångt att bebisen inte kom ut, visade en röntgen efteråt och läkarna bedömde att hon låg på gränsen för att alls kunna föda vaginalt.

När hon blev gravid med sitt andra barn ville man ändå övertala henne att försöka föda vaginalt. Efter halva graviditeten fick hon träffa en förlossningsläkare, som råkade vara en bekant.

– Hon kände ju mig då, så då sa hon att "jag vet ju att du är en kämpe och att du inte är någon gnällspik så det får väl bli så att vi bestämmer att det blir ett kejsarsnitt den här gången".

Kvinna upplevde att det påverkade att hon var bekant med läkaren.

Många känner sig pressade

De här kvinnorna är inte de enda som berättar om hur de känt sig pressade att föda vaginalt på Länssjukhuset i Kalmar trots rädsla efter tidigare traumatiska upplevelser. Vi har talat med flera andra kvinnor och sjukvårdspersonal som vittnar om samma sak.

– Det är olyckligt för frågan är hur man har diskuterat detta. Ibland måste man ta de här kvinnorna på allvar, säger Gunilla Sydsjö som är psykoterapeut och professor vid Linköpings universitet.

Livmodern sprack

En tredje kvinna som vill vara anonym berättarom hur hon ville ha kejsarsnitt men nekades det trots att hon var rädd eftersom hon såg stora risker med att föda vaginalt.

Hon var över 35, hade en tidigare mycket svårt förlossning som hade slutat i akut kejsarsnitt bakom sig och blev dessutom igångsatt med läkemedel. Under förlossningen brast hennes livmoder och barnet i magen avled. Idag säger hon att olyckan hade kunnat undvikas. Hon tycker att mycket talade för att det faktiskt var farligt för henne att föda vaginalt.

Få kejsarsnitt i länet

Andelen planerade kejsarsnitt skiljer sig mycket åt mellan olika sjukhus i Sverige. Länssjukhuset i Kalmar ligger på fjärde plats från botten på Socialstyrelsens lista över planerade kejsarsnitt från 2011. Men Anna-Stina Wanby som är förlossningsöverläkare menar att andelen förlossningsrädda som får kejsarsnitt i Kalmar inte är färre än någon annanstans i regionen de senaste två åren.

Enligt henne har man delvis ändrat sitt sätt att arbeta de senaste två, tre åren och de tre kvinnor vi har pratat med har haft sina upplevelser mellan 2008 och 2010.

– Det är alltid tråkigt om folk känner sig överkörda, men vi arbetar lite annorlunda idag, säger hon

--Är det en attitydförändring eller en organisationsförändring?

– Det kan nog vara lite av båda, säger Anna-Stina Wanby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".