Peter och Elin Iselau, som startat Västerviksupproret mot nedskärningarna inom förskola och skola. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
Västervik

Föräldrauppror ska få politiker att tänka om

Västerviksupproret ska få politikerna att tänka om
1:26 min

De tuffa besparingar som ligger över barn- och utbildningsförvaltningen i Västerviks kommun har fått föräldrar att ilskna till och har startat något som kallas Västerviksupproret. Tanken är att försöka få politikerna att tänka om och stoppa besparingarna.

Föräldrarna anser att kommunen belagt förskolepersonalen med munkavle och konsekvenserna av besparingarna. Men efter att förskolepersonal flaggat för att man inte längre kan garantera barnens säkerhet har nu föräldrar ilsknat till och startat Västerviksupproret.

Hittills har man över 800 likes på Facebook och ett stormöte arrangeras med ansvariga politiker på kvällen den 20 mars i gymnasiets aula.

Föräldrarna är oroliga

Elin och Peter Iselau som startat upproret säger till P4 Kalmar att de fick hjärtat i halsgropen efter att förskoleperonal på den förskola där deras barn går sagt i en tidningsartikel att de inte längre kommer kunna garantera barnens säkerhet eller pedagogiska utveckling.

– Vi är oroliga för våra barn och deras framtid om kommunen genomför sina besparingar, säger Elin Iselau.

Framförallt är det tystheten kring hur besparingarna kommer slå på varje förskola som skapat oro bland kommunens föräldrar och det har också gjort att det cirkulerar en del rykten.

Men klart är att troligen väntar större barngrupper och mindre personal. Och en förskolelärare P4 Kalmar pratar med säger att det redan sparats så mycket så det enda man kan spara in på nu är personal.

Många anhängare på nätet

Västerviksupproret har redan skrivit flera insändare, skapat en Facebookgrupp som på bara tre veckor fått över 800 anhängare och protestlistor har skapats. Listor som nu ska lämnas över till ansvariga politiker som redan sagt ja till att komma till ett stormöte den 20 mars.

Och Peter Iselau från Västerviksupproret säger att man inte vill skälla på politikerna, utan få dem att se att barnens framtid också är kommunens framtid.

– Vi hoppas på att politikerna säger: "Vi har hört vad ni säger, nu ska vi tänka till", och sen hoppas vi att de tänker om. För vi hoppas att de vill få hit barnfamiljer och inte som nu att barnfamiljer vill flytta härifrån.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".