Skolan i Blackstad har räddats men andra kommer att läggas ned. Arkivfoto: Marcus Léonarde/Sveriges Radio.
Västervik

82 anställda kan sägas upp från Västerviks skolor

Klart i april hur många anställda som lämnar Västerviks skolor
1:03 min

I Västervik fortsätter kommunen sitt arbete för att spara pengar inom barn- och utbildningsförvaltningen. På måndagen lämnades en skrivelse över till berörda fackförbund där kommunen berättade att 82 anställda berörs när flera miljoner skall sparas och några skolor läggas ned.

För kommunen återstår nu att se över vilka av de här personerna som kan få behålla jobbet och få andra tjänster inom kommunen. 

– Nu kommer vi att jobba vidare med att se vilka omplaceringsmöjligheter vi har för de arbetstagare som är berörda. Sedan beräknar vi att i april kunna ge besked till dem som blir berörda av övertaligheten, säger Cecilia Hedlund, personalsekreterare i Västervik. 

I april får de anställa besked

Först nästa månad blir det alltså helt klart vilka och hur många som sägs upp från sitt jobb när barn- och utbildningsförvaltningen i Västervik ska mångmiljonspara. Det är en kombination av kommunens dåliga ekonomi och allt färre elever som ligger bakom. 

De 82 anställda som nu ser ut att beröras jobbar inom många olika yrkeskategorier. Det rör sig tillexempel om lärare, förskolelärare, fritidspedagoger, elevassistenter och barnskötare. Men siffran 82 är inte helt skriven i sten. 

– Nej det är det inte. Vi ser att det kan hända saker nu under våren som gör att det här påverkas. Det kan vara personer som tar beslut om att gå i pension eller som söker sig någon annan stans. Det är ju sånt som brukar hända på vårterminen varje år, säger Cecilia Hedlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".