Sofia Barakat hoppas att fler i framtiden vill ge synpunkter på vården. Foto Leif Johansson/Sveriges Radio.
Kalmar län

Färre patienter vill vara med och arbeta för bättre vård

Allt färre patienter vill ge sin syn på vården
1:26 min

Allt färre tandläkarbesökare i länet vill vara med och svara på enkäter om hur besöket var. När frågan skickades ut i höstas var det bara drygt hälften av de patienter som fick enkäten som svarade på den och skickade in den igen. Syftet med enkäten är att vården ska bli bättre.

– Det här ger oss en bra indikation, men den hade varit ännu bättre om fler hade kunnat svar på vår enkät. Det är en trend som vi ser och som ökar varje år, tyvärr, säger Sofia Barakat chef för beställarenheten på landstinget.

På måndagen presenterade Sofia Barakat siffrorna i den enkät som skickades ut i höstas. Precis som vanligt ligger Kalmar län bra till om man tittar på hela landet. Patienterna här är nöjda, i alla fall de som svarat.

Kalmar län ligger bra till i alla kategorier, och i topp på flera områden. Bland annat när det gäller förtroende för läkaren och vad patienterna tycker om det bemötande man fått.

Unga sämst på att svara

Men det är alltså många som struntar i att överhuvudtaget svara på enkäten. Bäst på att svara är äldre kvinnor, sämst är unga. Då gäller det både män och kvinnor. Detta betyder bland annat att man har svårt att få veta vad föräldrar som varit på läkarbesök med sina barn tycker.

– Det är också ett bekymmer så klart, för det är en kommande generation och det innebär att vi kanske måste hitta andra vägar när det gäller typer av enkäter och sätt att få information av patienterna.

Hon pekar på vårdcentralen Stora Trädgårdsgatan i Västervik där man har patientråd. Men även om det kanske går att komma runt problemet med få svar. Men helst vill hon se fler som svarar på enkäten, då det finns nackdelar med lokala undersökningar.

– Det blir inte samma möjlighet till jämförelse, säger Sofia Barakat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".