Daniel Nilsson och Tomas Pettersson är två av de uppsagda fastighetsskötarna på Nybro Bostads AB. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio.
Nybro

Fastighetsskötarna i Nybro fick aldrig någon jobbförfrågan

Fastighetsskötarna i Nybro fick ingen jobbförfrågan
1:14 min

P4 Kalmar kan nu avslöja flera nya omständigheter som styrker de uppsagda fastighetsskötarna i Nybros version av vad som hände under julhelgen. De har tidigare blivit anklagade för att vägra jobba. Bland annat står det nu klart att när ett par av dem blev uppringda på julafton ställdes aldrig frågan om de kunde röja snö.

– Det var ju väldigt konstigt, inte en enda fråga om arbete, säger Tomas Pettersson. Som också säger att de bara frågade om hur maskinerna fungerade. 

P4 Kalmar har tagit del av ett samtal som fastighetsskötarna hade för några dagar sedan med den man som ska ha försökt få tag på dem på julafton.  Där bekräftas bilden av att något brustit i kommunikationen. Tillexempel att han först ringt tjänstemobiler som inte används på fritiden. 

Tyckte inte det var lönt att fråga

När mannen väl får tag på Tomas Pettersson och en annan fastighetsskötare, som till och med åker dit och visar honom maskinerna på plats, ber han dem ändå inte att köra. Han ser det inte som lönt att då han efter alla fruktlösa telefonsamtal "fått uppfattningen att det var något annat som låg bakom".

Men det låg inget bakom - det var ingen som gjort sig oanträffbar - försäkrar fastighetsskötarna P4 Kalmar talat med.

– Jag jobbar gärna, men då får de ju ringa till mig också, säger fastighetsskötaren Daniel Nilsson som hade semester i mellandagarna och därför inte heller var med på det uppmärksammade mötet på torsdagen där vd:n gjorde tolkningen att ingen ville jobba under nyårshelgen heller. 

– Jag känner mig väldigt orättvist behandlad, säger Daniel Nilsson, som bara har tre veckor kvar innan hans uppsägning träder i kraft. Han menar att han inte har fått någon chans att försvara sig. 

Bostadsbolaget ber om anbud

Nybro Bostad gick på måndagen vidare med arbetet med att lägga ut fastighetsskötseln på entreprenad. Under MBL-förhandlingarna framgick att bostadsbolaget bett företag att komma in med anbud på skötseln av grönytorna.

Nybro Bostads vd, Stefan Henrixon, har än så länge valt att inte ge några kommentarer till P4 Kalmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".