Foto: Pontus Lundahl/Scanpix
Kalmar län

Forskare kräver att förlossningsrädsla tas på allvar

Forskare uppmanar vården att lyssna på förlossningsrädda
1:14 min

Kvinnor med förlossningsrädsla måste tas på allvar, det menar professor Gunilla Sydsjö, som forskat om förlossningsrädsla. P4 Kalmar har tidigare berättat om kvinnor som vid Länssjukhuset i Kalmar känt sig tvingade att föda vaginalt trots stor rädsla. Men att tvinga en kvinna med stark rädsla är inte bra menar Gunilla Sydsjö.

– Det är olyckligt för frågan är hur man har diskuterat detta. Ibland måste man verkligen ta dessa kvinnor på allvar och bestämma sig för att gå på kvinnans linje, säger professor Gunilla Sydsjö, som studerat förlossningsrädsla i sin forskning vid Linköpings hälsouniversitet. Hon menar att det är viktigt att varje kvinna får individuell hjälp med sin rädsla.

Förlossningsrädda kan gå med i speciell grupp

I Kalmar har de kvinnor som är förlossningsrädda möjlighet att få träffa särskilda barnmorskor och förlossningsläkare för att få bukt med sin rädsla i den så kallade Amanda-gruppen. Men P4 Kalmar har talat med flera kvinnor som trots de här samtalen fortfarande känt sig rädda och tvingade till en vaginal förlossning. 

Om en kvinna är rädd inför en förlossning har forskning visat att förlossningsarbetet kan dra ut på tiden. Gunilla Sydsjö säger att en stark rädsla också kan påverka hur man förhåller sig och knyter an till sitt barn. Hon ser heller ingen vinst för vården att tvinga kvinnor att föda vaginalt. 

– Att tvinga någon att genomgå någonting har jag svårt att se vinsten i för sjukvården eller professionen, säger Gunilla Sydsjö. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".