Så här såg den första kallelsen till MBL-förhandling ut som de anställdas ombud fick i handen. Foto Tobias Sandblad/Sveriges Radio
Nybro

Facket får kritik av uppsagda på Nybro Bostads AB

Uppsagda tycker facket gett för dåligt stöd
1:51 min

I turerna kring de uppsagda fastighetsskötarna på Nybro Bostad får nu även facket kritik.
– Att medlemmar är besvikna när de blir uppsagda och att de är besvikna även på fackets representanter har jag full förståelse för, men vi har gjort så mycket vi har kunnat efter bästa förmåga, säger Jan Sparrman på Fastighetsanställdas förbund.

– Jag tycker det är jättekonstigt, jag trodde det var det här som facket var till för men det är inget plus i kanten på dem nu, säger fastighetsskötaren Andreas Holfelt.

Det var när Nybro Bostads VD drog slutsatsen att snöröjningen inte skulle fungera på storhelger som jul och nyår som han kallade till förhandling med facket. Först snöröjning och därefter även gräsklippning skulle läggas ut på entreprenad istället och därmed blir merparten av fastighetsskötarna överflödiga.

Fastighetsskötarna P4 Kalmar talat med pekar på att VD:n feltolkat situationen under julhelgen och hade därför hoppats på större insatser och hjälp från facket.

– Att medlemmar är besvikna när de blir uppsagda och att de är besvikna även på fackets representanter har jag full förståelse för, men vi har gjort så mycket vi har kunnat efter bästa förmåga, säger informatören på fastighetsanställdas förbund Jan Sparrman.

Han menar att utgången av den fem timmar långa förhandlingen i slutet av januari som slutade med att 8 personer får gå på grund av en omorganisation inte gick att göra mycket åt.

– Tyvärr är de ju så att lagstiftningen är sådan att facket inte har så mycket att säga till om när ett företag gör så, det är en fråga som företaget äger, sen kan man ju tycka att det ser ut som att företagets agerande luktar hämnd för att de haft dålig organisation och inte kan klara snöröjningen under helgerna, och sen lagt skulden på fastighetsskötarna, men förhandlingen handlar om en omorganisation och den frågan äger företaget.

 Att fastighetskötarna är besvikna på att de efter förhandlingen haft svårt att få kontakt med fastighetsfacket och inte fått tillräcklig information kommenterar Fastighetsanställdas förbund så här.

– Vi upplever ju att vi haft kontinuerlig kontakt men finns det någon som säger att vi inte kontaktat den så måste vi ju tro det också och nu kommer vi ta kontakt med alla medlemmar på hela företaget så fort det bara går.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".