Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Bilden är ett montage. Foto/montage: Sveriges Radio.
Mönsterås

Mönsterås river avsiktsförklaring om häxparken

Roland Åkesson: "Lika bra att få ett avslut"
1:37 min

Mönsterås kommun gör slut med företaget Witchworld AB. I ett brev till bolaget säger kommunen upp den gemensamma avsiktsförklaringen, som innebar planer på en stor nöjespark som skulle byggas vid E22:an utanför Mönsterås.

– Vi tycker att tiden har gått och motparten har inte visat att företaget klarar finansiering och då tycker vi det är lika bra att få ett avslut från vår sida, säger Mönsterås kommunalråd Roland Åkesson (C).

Holländaren Ton Theunis hade en pojkdröm om en stor häxpark. Han kom till Mönsterås för att förverkliga den – och kommunen sa inte nej till möjligheten att få en stor turistattraktion och skrev en avsiktsförklaring som byggde på att Witchworld fick fram tillräckligt med pengar.

Har inte satsat pengar

När planerna nu grusas går kanske tankarna till andra stora förhoppningar i länet som Holliday Club i Västervik eller Fanerdun i Kalmar som i dag bara är en hög med grus – men Roland Åkesson ser stora skillnader då kommunen i praktiken inte lagt någon större energi på projektet.

– Vi har inte lagt ner något planarbete, vi har inte haft några markavtal eller lagt ner några större kostnader. Det är inget som vi haft eller ställt några större förhoppningar till i den kommunala planeringen.

Ville träffa finansiärer

I brevet skriver kommunen att de redan under våren 2012 ville skicka en rådgivare för att träffa eventuella finansiärer i Holland. Men något sådant möte ägde aldrig rum, eftersom några finansiärer aldrig trädde fram.

I juli förra året träffades kommunen och Witchworlds representant Ton Theunis. Även då framhöll kommunen att finansieringsfrågan var viktig för att projektet skulle överleva.

Tidslinje:

  • Sommaren 2010 undertecknades avsiktsförklaringen.
  • Våren 2012 erbjöd kommunen att skicka en rådgivare för att träffa eventuella finansiärer.
  • Hösten 2012 påtalade projektets ekonomiska rådgivare att finansieringen inte var klar och att det var svårt att hitta holländska investerare.
  • Vintern 2013: Mönsterås kommun river avsiktsförklaringen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".