Det nya avtalet ska börja gälla 2017. Foto: Henrik Wallenius/Sveriges Radio.
Oskarshamn/Västervik

Bara veckor kvar till beslut om Gotlandsfärjorna

"Det väcker känslor var vi än går in och gör upphandling"
1:29 min

Det är bråttom för de som vill påverka Trafikverket om var Gotlandsfärjorna ska i framtiden. För trots att trafiken dröjer flera år måste hamnfrågan vara löst om bara några veckor. "Ett beslut i frågan kommer att komma inom kort" säger Johan Holmér som är avtalschef på Trafikverket.

– Vår målsättning är att vi ska kunna gå ut med ett förfrågningsunderlag i april månad, senast. Det betyder att ett beslut i frågan kommer att komma inom kort, säger Johan Holmér som är avtalschef på Trafikverket.

Först i februari 2017 ska det nya avtalet för Gotlandstrafiken börja gälla, men upphandlingar tar tid och en ny operatör måste få en chans att förbereda sig. Därför måste allt inför upphandlingen bli klart nu, så att de rederier som är intresserade av att köra vet vad de bjuder på.

Tittar på hamnar och farleder

Därför kommer beslutet om det blir Oskarshamn eller Västervik får trafiken inom kort.

Bland annat tittar verket då på infrastrukturen, det handlar både om hamnarna och farlederna, men också om infrastrukturen på land. Både bilar och gods ska kunna ta sig till och från hamnen.

"Många blir engagerade"

I det här fallet tycker både Västervik och Oskarshamn att just de är bäst, men det är inte den enda frågan som rör upp känslor. Också priset, hur fort färjorna ska gå och hur ofta diskuters flitigt.

– Självklart måste vi räkna med att väldigt många blir engagerade.

Är det vanligt med så här mycket känslor och åsikter vid era upphandlingar?

– Jag skulle vilja påstå att det väcker känslor var vi än går in och gör upphandling, på grund av transporter är en så viktig del av förutsättningarna för tillgänglighet och för regionerna.

Tidigare artiklar:

Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".