1 av 2
Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
2 av 2
Jan-Olof Johansson, biskop i Växjö stift ska hålla gudstjänst i cirkustält i vår. Foto: Simon Campanello/Sveriges Radio
Småland

Biskopen uppträder med clowner

"På cirkus tänjer man på gränserna"
1:29 min

Nu ska biskopen i Växjö stift uppträda på cirkus tillsammans med clowner och galopperande cirkushästar. I april bjuder nämligen Växjö stift på gudstjänst i ett cirkustält på Spetsamossen i Växjö. "Jag har alltid tyckt om cirkus" säger biskop Jan Olof Johansson.

– Jag har alltid tyckt om cirkus. Där finns en stämning där som säger något om hur det är att vara människa. På cirkus tänjer man på gränserna. Vi visar vad vi kan och sårbarheten visas upp i manegen, säger Växjö stifts biskop Jan Olof Johansson.

Tänk er att en jonglör värmer upp cirkuspubliken. Därefter håller prästen en predikan. Sen galopperar hästar in i manegen. Sedan kanske det är dags för nattvarden.  Den här typen av cirkusföreställningar med kyrkligt tema kan man besöka i Tyskland, Italien, Österrike och även i vårt grannland Finland.

Den 13 april är det premiär i Växjö och cirkusföretställningens kyrkliga tema är "Glädje för hela folket ".

– Vi får se vad cirkusdirektören säger, men jag skulle gärna vilja att de vackra och stolta cirkushästarna öppnar det hela och skapar stämningen. Sedan får vi se vad som kan passa in under gudstjänsten, säger biskopen Jan-Olof Johansson

Kan du tänka dig uppträda med en röd clownnäsa?

– Artisteriet överlåter vi till cirkusartisterna. Vi från kyrkan har våra roller i sammanhanget. Jag kan förstå om en och annan tycker att det här är att ge sig ut på slak lina, att en biskop har gudstjänst på en cirkus.

Är det här början på något nytt inom Svenska kyrkan?

– Det kanske inte är helt nytt, men nästan. Det lär ha skett en gång tidigare 1934. I många andra länder är det här med gudstjänst på cirkus något självklart. I Finland till exempel finns det en präst som har till uppgift att jobba med cirkusfrågor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".