Kalmarhems vd Britt Johansson framför parkeringen och grönytorna i kvarteret Konvaljen där det komma att bli nya hyreshus. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio.
Kalmar län

Flera bolag har planer på nya hyresrätter

"Här hoppas vi att bygga kanske 100 lägenheter"
1:44 min

För att komma till rätta med bristen på hyresrätter planerar nu några av länets kommunala bostadsbolag för fler nybyggen. I Kalmar hoppas Kalmarhems vd Britt Johansson kunna genomföra tre olika byggen de närmaste tre åren. Bland annat vill hon bygga mindre lägenheter för unga vuxna i kvarteret Konvaljen vid länssjukhuset.

– Punkthus har vi tänkt oss för unga vuxna, alltså lite mindre lägenheter, för vi upplever att för den kategorin är det stor brist på lägenheter för, säger Britt Johansson.

"Kanske 100 lägenheter"

När P4 Kalmar bestämmer träff vid parkeringen vid Konvaljen visar Britt Johansson runt och pekar på möjligheterna hon ser just här, även om det än så länge bara är förhoppningar, några detaljplaner finns inte än.

– Det är ett område där det är ganska mycket utrymme, så här hoppas vi att vi kan bygga kanske 100 lägenheter.

Trötta på att vänta

I Kalmar är väntan på en hyresrätt lång. De som får en lägenhet från Kalmarhem i centrala delarna har ofta väntat fyra-fem år. P4 Kalmar har talat med flera lyssnare som är frustrerade över den långa väntan.

– Nu behöver jag en tvåa och det ser verkligen nattsvart ut, säger en lyssnare.

Ytterligare en annan har efter ett par års jakt till slut fått tag på en lägenhet, men detta efter att ha gått på åtskilliga visningar, utan att ha blivit utvald.

"Är ju lite blekt"

Många blir hänvisade till andrahandsmarknaden som 21-åriga Viktor Jensen och hans sambo som fått tag på en lägenhet i andra hand i ett halvår:

– Sen är det klart att vi kommer söka efter de här sex månaderna något mer permanent. Det är ju lite blekt. Man känner att det är kontakter som krävs. För den som inte har kontakter i Kalmar är det nog väldigt svårt, säger Viktor Jensen.

Räknar med att bygga nytt

Satsningarna som Kalmarhem hoppas göra kommer naturligtvis inte eliminera bostadskön, men Britt Johansson är ändå nöjd över att ha tillräckligt god ekonomi för att våga bygga nytt, och nämner totalt tre områden hon hoppas ska bli verklighet närmaste tre åren.

Under perioden räknar också Västervik, Nybro och Vimmerby med att kunna bygga nya hyresrätter enligt Sveriges Radios enkät.

Ofta höga hyror

Ett dilemma är förstås prislappen som gör att hyrorna ofta blir höga. Men med mindre lägenheter som det kan bli på Konvaljen då kan ändå totalhyran ändå bli rimlig hoppas Britt Johansson.

– Vi satsar på att tillskapa nya lägenheter, små lägenheter, som är så pass billiga att människor har råd att bo.

Så planerar Bostadsbolaget i Västervik:

Bostadsbolaget i Västervik har flera projekt de hoppas blir verklighet. Vd:n Sven-Åke Lindberg nämner ett 40-tal lägenheter i Didrikslund. 16-17 lägenheter på Centrumgatan. Dessutom vill de bygga på Hasselö. De ska också bygga ett trygghetsboende i Rosa Villan.

Så planerar Nybro Bostads:

Nybro Bostads AB vill bygga lägenheter i centrala Nybro och studerar tre områden, men för dagen finns inga beslut om att starta upp något av projekten.

Så planerar Kalmarhem:

Kalmarhem hoppas kunna bygga mindre lägenheter för unga vuxna i kvarteret Konvaljen intill de höga hyreshusen, inte långt från länssjukhuset. Dessutom finns planer på ett 40-tal lägenheter i kvarteret Vallmon och ytterligare drygt 70 i Lunden/Gläntan på Stensö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".