Thomas Mattsson. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio.
Kalmar län

Dolda jobb ska letas upp

"Vi kommer inventera våra småföretag"
1:04 min

Branschorganisationen Företagarna och Arbetsförmedlingen börjar nu ett nytt samarbete för att försöka hitta dolda jobb. I sex regioner i landet, däribland Kalmar län, ska en arbetsförmedlare placeras på Företagarnas kontor och aktivt gå ut och söka efter jobb.

– Vi kommer att ha en arbetsförmedlare som sitter på vårt regionkontor och med hjälp av den personen kommer vi att inventera våra småföretag för att hitta de här jobben och sedan kommer vi att matcha det mot de lediga jobb som finns på Arbetsförmedlingen, säger Thomas Mattsson, regionchef för Företagarna i Kalmar och Kronoberg.

Vad är det för jobb ni hoppas kunna hitta?

– Vi kommer nog att hitta jobb inom alla branscher, lite mer avancerade jobb men även enklare så klart.

Men är det så i dag att företag sitter och tjuvhåller på jobb?

– Nej, det är väl så att väldigt många av jobben tillsätts utan Arbetsförmedlingens hjälp. Arbetsförmedlingen är van vid att rikta sig till stora företag som har organisationer som klarar av Arbetsförmedlingens ganska snåriga byråkrati. Småföretagen är mycket mer inriktade på sin egen verksamhet och har inte riktigt tid att sätta sig ner och klara av alla de regler som Arbetsförmedlingen sätter upp.

Projektet kallas Jobbsökarna och det ska pågå från april och året ut, vad hoppas ni på för Kronobergs del?

– Vi hoppas ju att vi kan tillsätta så många jobb som möjligt och hittar vi ett 50-tal jobb skulle jag vara väldigt, väldigt nöjd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".