Barnhemmet Oasen. Arkivfoto: Pablo Dalence/Sveriges Radio.
Hultsfred/Vimmerby

Skickar inga nya barn till Oasen

Hultsfred och Vimmerby avvaktar utredningen
1:26 min

Efter kritiken mot HVB-hemmet Oasen i Aneby kommer ingen av de båda kommuner i Kalmar län som i dag har barn placerade där att skicka några nya barn dit, förrän deras kritiserade metoder är färdigutredda. Samtidigt har kommunerna, Hultsfred och Vimmerby, förvissat sig om att deras egna barn inte själva har utsatts. 

De ser därför inga skäl att ta hem dem.

HVB-hemmet Oasen i Aneby, som får betalt av kommuner från hela landet för att hjälpa barn med olika problematik, fick i förra veckan kritik från Socialstyrelsen som också polisanmält dem för att de använt våld och tvingat ner barn, som upplevs som hotfulla, på golvet. Barn ska även ha blivit instängda i ett så kallat time out-rum.

Ska sluta använda kritiserade metoder

Oasen har själva hävdat att de använt nödvärnsrätten, som lagen ger rätt till, men Socialstyrelsen menar att de missbrukat den rätten. Oasen har i veckan bestämt att de ska sluta använda sig av de kritiserade metoderna.

Men uppmärksamheten kring metoden har ändå fått kommunerna som har barn placerade där att dra till sig öronen. Fyra kommuner uppger för P4 Kalmar att de hade barn där förra året. Hultsfred och Vimmerby har det fortfarande. De kommer inte placera några nya barn där innan Socialstyrelsen är färdiga med sin utredning.

– Nej, vi kommer inte göra några nya placeringar, innan det är fördigutrett vad som hänt och inte hänt och vad som är tillåtet, säger Annika Flinck är sektionschef på individ- och familjeomsorgen i Hultsfred.

Har pratat med barnen

Samtidigt ser varken hon eller kollegorna i Vimmerby några skäl att ta hem barn just nu då de förvissat sig om att barnen inte farit illa.

– Då har vi pratat med barnen, vi har pratat med Oasen och fått information från Socialstyrelsen, och på olika sätt säkerställt att barnen inte varit föremål för de här otillåtna begränsningarna, säger Annika Flinck.

Tidigare artiklar:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".