Arkivfoto: Adam Ihse/Scanpix.
Speedway

Nu lyfter speedway-planet till Nya Zeeland

Nu lyfter speedway-planet till Nya Zeeland
1:13 min

Världens 15 bästa speedwayförare lyfter från Heathrow på söndagen för att åka till Nya Zeeland och årets första VM-deltävling. Med på planet finns förarnas mekaniker och coacher – och i år satsar Dackarnas Fredrik Lindgren på hjälp från Västerviks Morgan Andersson redan från start.

– Han var sugen på att ha mig med, så i år kommer jag finnas med vid alla GP, säger Morgan Andersson till P4 Kalmar.

– Förra året fanns jag med vid sex-sju stycken.

Ska vara ett bollplank

I rollen som coach hoppas Morgan kunna bidra med en del av sin långa karriär som lagledare i bland annat Västervik, Smederna och Dackarna.

– Jag hoppas kunna se till att Fredrik är riktigt taggad och jag kan vara ett bollplank och se till att han hittat rätt på träningar och tävlingar, säger Morgan Andersson.

Första uppdraget för säsongen blir att vara stöd vid GP-premiären i Nya Zeeland. Resan börjar på Heathrow i England där alla förarna med mekaniker och coacher reser tvärs över jorden via Hongkong till Auckland. Där väntar träning torsdag och fredag innan tävlingen lördagen den 23 mars.

Högre mål i år

Fredrik Lindgren vann sin första GP-tävling förra säsongen i Göteborg och slutade åtta i sammandraget men i år är målet högre:

– Fredrik tror själv på en placering bland de fem främsta och det är ett relevant mål, säger Morgan Andersson.

– Att han vann i Göteborg betyder mycket och det följde han direkt upp med en andraplats i Köpenhamn, när man väl vunnit sitt första GP så släpper mycket tyngd på axlarna.

GP-säsongen 2013 avgörs precis som de senaste säsongerna under 12 deltävlingar och pågår till oktober då världsmästaren koras. De svenska deltävlingarna avgörs i Göteborg och Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".