Emma Bäck, biträdande avdelningschef och Irene Jakobsson, avdelningschef på de båda kirurgavdelningarna på Västerviks sjukhus ser över sommarens bemanning. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio.
Västervik

Akut brist på sjuksköterskor på kirurgen

Akut brist på sjuksköterskor på kirurgen
1:53 min

Det råder akut brist på sjuksköterskor på kirurgavdelningarna på Västerviks sjukhus. Situationen har varit pressad under lång tid – men senaste året har det verkligen börjat märkas i och med att beläggningen på avdelningarna också har ökat. Och det verkar vara få sjuksköterskor som söker sig till de tjänster som utannonseras.

Avdelningschefen Irene Jakobsson säger att orsaken är troligen en låg grundbemanning och hög belastning som är avskräckande.

Sommarens schema ligger på bordet. Avdelningschef Irene Jakobsson och hennes biträdande Emma Bäck sitter och skriver listor för de olika semesterperioderna.

Ett tag fanns tankarna på att stänga en av kirurgavdelningarna med 23 platser, eftersom man inte hittade tillräckligt med semestervikarier. Men sista tiden har man hittat olika lösningar, genom schemaändringar, övertid, bemanningsföretag och pensionärer som hoppar in. Men det är dag- och kvällspassen – att få nätterna att fungera har man ännu inte riktigt löst. Och arbetet med att få ihop sommarens bemanning kommer pågå ända tills det är dags i juni.

Sjuksköterskebrist året om

Men det är inte bara sommaren som är ett bekymmer. Sedan ett drygt år tillbaka är det stor brist på sjuksköterskor på kirurgavdelningarna.

Framförallt kom det i samband med pensionsavgångar och trots att man har haft annonser ute sedan mars 2012 har man inte hittat tillräckligt med sjuksköterskor och i dag finns det inte ens tillräckligt med sjuksköterskor för att täcka det grundläggande behovet.

Sjukhusledningen är medvetna om problemet och stöttar kirurgavdelningarna i sin jakt på mer personal. Och för att mildra bristen på sjuksköterskor bemannar man nu upp med fler undersköterskor istället för att på så sätt försöka få en drägligare arbetsmiljö. Men det är en tillfällg lösning, det är fler sjuksköterskor man behöver, och för att få det har man inlett ett intensivt rekryteringsarbete.

Ökad beläggning

Men det verkar inte som om det är särskilt populärt att arbeta på kirurgavdelningarna.

Det finns de sjuksköterskor som valt att byta till en annan avdelning på sjukhuset. Och Irene Jakobsson och hennes biträdande avdelningschef Emma Bäck säger att det är den låga grundbemanningen i kombination med att man har en allt högre beläggning på avdelningarna och därmed arbetsbelastning som kan vara orsaken.

"Man får inte bli sjuk"

– Vi planerar ju nästan så tajt att man får inte bli sjuk. Det är då det stökar till sig. Blir någon sjuk är det bara övertid och dubbelpass som gäller, säger Irene Jakobsson som har siffror på att beläggningen har ökat.

– Under sista kvartalet 2012 var beläggningen på mellan 93 och 103 procent på avdelningen. Det borde vara 85-88 procent så man hinner återhämta sig i dalarna för att klara topparna.

Utan utbildning under en period

En annan orsak till sjuksköterskebristen kan vara det faktum att sjuksköterskeutbildningen ett tag var borta från Västervik. Den är nu tillbaka, men effekterna av den kommer man inte att se fullt ut förrän om ett par tre år tror Irene Jakobsson. Hon tror att man måste marknadsföra yrket och de möjligheter det kan ge att vara sjuksköterska på en kirurgavdelning.

Sämre patientsäkerhet

Och att man inte är tillräckligt många sjuksköterskor på kirurgavdelningarna kan vara en risk för patientsäkerheten.

– Ja, det är det. Har man inte sjuksköterskor tillräckligt på en vårdavdelning där vi har svårt sjuka patienter, mycket kontroller och den biten så måste man ha många sjuksköterskor. Man kan inte ha en sjuksköterska på 23 patienter, det är inte patientsäkert, säger Irene Jakobsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".