Jacqueline Doohan, C, ordförande för utbildningsnämnden i Mönsterås, vill inte följa Skolinspektionens rekommendationer: - Vi vill ha vägledning från rikspolitiken, säger hon.
Mönsterås

Mönsterås trotsar Skolinspektionen

Jacqueline Doohan, C, vill inte följa Skolinspektionen: "Jobbar inte så"
1:30 min

Utbildningsnämnden i Mönsterås vill ha vägledning från rikspolitikerna för hur man ska bemöta krav från felplacerade före detta särskoleelever. Skolinspektionen har redan kritiserat kommunen för att den kräver att före detta elever ska bevisa att de inte är utvecklingsstörda, men ordföranden i nämnden centerpartisten Jacqueline Doohan säger att hon inte tänker följa Skolinspektionens rekommendationer.

Enligt henne arbetar inte Mönsterås kommun på det sättet.

– Det bara är ett arbetssätt som vi inte har. Och det som Skolinspektionen har föreslagit är ju ingenting som kommunerna har tillfrågats om eller fått någon vägledning kring.

Bevis från felplacerade krävs

Mönsterås kommun har bemött krav från felplacerade särskoleelever med ett motkrav: Bevisa att du inte är utvecklingsstörd, för annars tänker vi inte diskutera någon kompensation. Skolinspektionen reagerade starkt på det här. Såhär sa generaldirektören Ann-Marie Begler när hon fick reda på det här:

– Jag tycker det är otroligt olyckligt och sorgligt att kommunen utsätter sina invånare för en sådan behandling. Ett minimikrav är att man träffas, samtalar med de här personerna, och tar reda på hur man kan hjälpa dem.

Vill ha besked från Riksdagen

Men det här är inte en tillräcklig vägledening, tycker alltså Jacqueline Doohan. Nästan alla elever som placerades i särskola under 1990-talet och en del av 2000-talet utreddes bristfälligt, inte bara i Mönsterås kommun. För en så stor fråga duger det inte att Skolinspektionen yttrar en åsikt. En enskild kommun måste vänta på besked från Riksdagen eller liknande.

– Det här bör gå på det sedvanliga sättet, eftersom det här gäller en såpass stor grupp elever, säger Jacqueline Doohan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".