När pengarna tryter sätter sig många i en skuldfälla de har svårt att ta sig ur. Arkivbild, foto: Jessica Gow/Scanpix.
Ekonomi

Krav på reglering av snabblånemarknaden

Snabblåneföretag: "Man borde införa licenskrav"
1:46 min

Snabblån med extremt höga räntor har blivit en skuldfälla för många. Men nu finns det olika förslag på hur man ska komma till rätta med problemet.

– Det jag möter i mitt arbete är hur dåligt de mår över konsekvenserna som man inte förstod när man tog lånet. Många klarar inte av att se längre än till när nästa räkning ska betalas, säger Monica Selin, som är budget- och skuldrådgivare på socialförvaltningen i Jönköping och ofta kommer i kontakt med människor som skuldsatt sig upp över öronen.

Snabblån kan vara ett sms-lån, men allra vanligast är ett så kallat 30-dagarslån på omkring 3000 kr där låneföretagen gör kreditbedömning och har telefonkontakt med kunden innan lån eventuellt beviljas. Men allt fler har svårt att betala tillbaka sina snabblån.

Förra året anmäldes över 53 000 ärenden över hela landet till kronofogden. Och när skulderna och betalningsanmärkningarna ökar kan de drabbade få svårt att hyra lägenheter eller skaffa mobilabonnemang.

Nu höjs dock röster för krav på reglering i snabblånemarknaden, även från den egna branschen.

– Man skulle införa ett licenskrav i någon form och se till så att Finansinspektionen får möjlighet till tillsyn och kontroll. Det tror vi är helt rätt väg att gå, säger Magnus Sjögren som är vice vd på snabblåneföretaget Folkia.

Janne Åklund, som är kommunikatör på kronofogdemyndigheten, ser mycket allvarligt på utvecklingen för snabblån:

– Problemet är stort eftersom att det är ett uttryck för att folk saknar pengar.

Hur kan man komma till rätta med det här?

– Vi ser i dag ett intresse från såväl universitetsvärlden och den politiska världen som från myndigheter och de som ger krediter att diskutera problematiken på ett mer seriöst sätt än tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".