Foto: J Pat Carter/Scanpix och Janne Rindstig/Sveriges Radio.
Ruda

Inte heller polisen kan stoppa katterna

Lyssnare: "Skärp lagen"
1:25 min

Inte heller polisen har några möjligheter att stoppa kissande tamkatter som blir för många och skadar terasser och uteplatser. Det är alltså upp till villaägarna själva att bygga in sig för att hålla katter utanför. Enligt lyssnare är lösspringande tamkatter ett problem i exempelvis Ruda utanför Högsby.

Tamkatterna smutsar ner – och problemet uppges vara så stort att villaägare i Ruda funderar på att sanera uteplatserna. Men varken kommunen eller länsstyrelsen säger sig ha några möjligheter att ta tag i problemet, eftersom katterna är tama och inte far illa.

Signaturen "hundägare" skrev så här under P4 Kalmars första artikel:

Katter är dom enda tamdjuren vad jag vet som får förstöra för andra utan att myndigheterna kan eller vill göra något. [...] Skärp lagen håll katter som man skall hålla hundar.

Länsstyrelsen hänvisade till polisen när P4 Kalmar ringde upp – men det visar sig att inte heller ordningsmakten rår på kattproblemet. Polisen kan beordra hundägare att hålla sina djur kopplade – men det gäller inte för katter, eftersom de ska leva fritt.

Tipsar om spray

Det enda en ansatt villaägare kan göra är att själv ta tag i saken. Det har man gjort i Ruda. Där har villaägare försökt skydda sig med nät.

Högsby kommun tipsade om vattenslangen som kan skrämma bort katterna, men det finns fler tips. "Sara" skrev så här i en kommentar på P4 Kalmars webb:

Der finns visaa sprayer på djur affärer man kan använda och på vissa varuhus finns det en slags sändare man kan köpa och den skickar ut vibrationer så katterna OCH hundar håller sej borta om det nu är så stort problem. [...] Låt katterna gå fria// Mjauu

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".